Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е разделен относно бюджета за 2020, рискувайки забавяне на финансирането по различни програми

В сряда правителствата на Европейския съюз отхвърлиха плановете на европейските законодатели да се увеличат разходите на единния блок през следващата година, което предизвика спор, рискуват да забави финансирането на проекти в областта на климата и на научните изследвания, съобщава Ройтерс.

Стълкновенията по отношение на бюджета на ЕС са често явление, като обикновено европейските парламентаристи настояват за по-големи разходи, докато европейските правителства се опитват да ги ограничат.

В сряда Европейският парламент се съгласи да повиши плащанията на ЕС през следващата година до 159,1 млрд. евро - сума, за която държавите от съюза заявиха, че надхвърля предварително договорените тавани.

Сред предложените промени европейските законодатели гласуваха увеличение с над 2 млрд. евро на разходи на ЕС за противодействие на изменението на климата през 2020-а година  в сравнение с предходните предложения, направени от Европейската комисия.

Депутатите и представителите на правителствата сега ще започнат разговори, за да се опитат да преодолеят различията.

Ройтерс отбеляза, че ако не се намери компромис до средата на ноември, Комисията ще трябва да представи нов проектобюджет за догодина, рискувайки да забави проекти, финансирани с пари от ЕС - от такива за финансовата помощ за най-бедните региони на единния блока до средства за различни инициативи за разкриване на работни места.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени