Eмисия новини
от 13.00 часа

Влошаване на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната през октомври

Потребителските нагласи в еврозоната и в целия Европейския съюз се влошиха през октомври по-рязък от очакваното, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната спадна през октомври до -7,6 пункта от -6,5 пункта през септември. Това е най-ниското ниво на нагласите на потребителите от декември 2018-а година насам, когато индексът беше на ниво от -7,8 и при очаквания на финансовите за по-сдържано понижение до -6,7 пункта.

Понижение с 0,9 пункта до -7,3 пункта през октомври бележи и аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз от -6,4 пункта през септември.

И двата индекса, определяни от ЕК, обаче се задържат над техните осредни дългосрочни нива съответно от -10,7 пункта за еврозоната и от -10,0 пункта за ЕС.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 30-и октомври, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през десетия месец на годината.

Графики на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната
Още от