Eмисия новини
от 13.00 часа

Сигнал за влизане в помещението с бюлетините на ОИК - Смолян

Снимка: БГНЕС

В Общинската избирателна комисия в Смолян са постъпили жалба и сигнал за влизане в помещението, в което се съхраняват бюлетините за местните избори на 27 октомври. Те са препратени до ЦИК и прокуратурата.

Председателят на Общинската избирателна комисия Симеон Велинов потвърди, че на 22-ри октомври е отворил помещението и е влязъл в него, заедно с други членове на комисията и представител на полицията, за да се осъществи проверка на датчиците на СОТ, тъй като предишния ден имало проблем. Проверката е продължила около 5 минути и е установила, че няма такъв, обясни той.

В сигнала, една от партиите твърди че член от ОИК е повикан на 22 октомври за повторно запечатване на помещението, при което се установило, че липсват предходно поставените хартиени ленти. „Липсата на лентите за запечатване на помещението повдига много съмнения и притеснения относно начина и сигурността на съхранение на бюлетините", посочват жалбоподателите. В жалбата от местна коалиция коментират, че при въпросното отваряне и влизане в помещението не са спазени изискванията и има грубо нарушение на правилата. 

Председателят на ОИК Симеон Велинов заяви, че е готов да се извърши пълна проверка на изборните книжа в помещението в присъствието на всички членове на комисиятаОще от