Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иван Стойнев: КЕВР да изготви единни критерии за инвеститорите

Снимка: dnevnik.bg

„Не е задача на КЗК да следи как ще се развива енергийният пазар. Това би трябвало да бъде част от експертизата на КЕВР. КЗК ще анализира влиянието върху правилата на свободната конкуренция. Когато подобни сделки, които изискват едновременно секторен анализ и конкурентен анализ, между двата органа има изключително тясно сътрудничество, за да може да се преодолее асиметрията в информацията“. Това заяви пред БНР доц. Иван Стойнев – преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, относно продажбата на българските активи на ЧЕЗ.

След като потенциалните купувачи - „Еврохолд“, обявиха стратегията си за развитие на енергийните дружества, които искат да купят от ЧЕЗ, КЗК оповести, че смята да направи задълбочен анализ на придобиването.

„На този етап Комисията не може да забрани все още концентрация. Единствено Комисията е казала – считам, че има определени факти и обстоятелства, които ме карат да се притеснявам, че тази сделка би могла да има отрицателно влияние върху конкуренцията. Последващ анализ не е прецедент. Само от неговото наличие да се каже, че КЗК е тръгнала злонамерено към забавяне, би било преждевременно. Действително обаче в аргументите на решението има някои липси, които биха могли да бъдат запълнени още на предварителния анализ и които биха могли да ни дадат по-детайлен отговор на повдигнатите притеснения“, обясни доц. Стойнев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според него проблемът е, че липсва анализ на регулацията. В решението на КЗК е разгледано само какво казва Законът за енергетиката, посочи той и добави, че взетото решение трябва да бъде добре мотивирано.

Застрахователният надзор ще осъществява контрол върху застрахователния бизнес, каза доц. Стойнев и добави, че предимството на компанията би дошло, ако търговецът на електроенергия има по-лесен достъп и при по-привилегировани условия. По думите му когато са свързани лица, изискванията за антиконкурентни предимства са много по-затегнати.

Винаги ще стои съмнение към критериите, приети постфактум от законодателя, категоричен бе доц. Иван Стойнев. Според него дори те да покриват всички стандарти, съмнения ще има. Затова той препоръча:

„Логично е КЕВР да вземе решение да се премине към изграждане на единни критерии за оценка. Те трябва да са ясни и разписани, защото когато един инвеститор желае да инвестира, той трябва да знае правилата на играта“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени