Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на художника Александър Неговански в Радомир

Снимка: Архив

Юбилейна ретроспективна изложба на художника Александър Неговански ще бъде открита днес в Радомир. Експозицията е озаглавена „Никой не продава мечтата на своя живот”.

Това са последните думи, написани от ръката на художника преди да си отиде от този свят. Експозицията е подредена в зала „Войнишко въстание и предшества утрешното честване на Деня на град Радомир.

Показани са 35 картини от различни периоди от живота и творчеството на Александър Неговански. Всички те са собственост на семейството му. Представени са и много от личните вещи на твореца- неговият статив, статии и вестници, списания, отразили творческия му път.

Александър Неговански е роден през 1949 година. След смъртта си през 2001 година оставя много живописни платна, акварели, графики, монотипия.

Прославя името на село Негованци, където е ателието му.  Хората от селото, съвместно с отдел Култура при Община Радомир именуват улицата пред ателието му „Александър Неговански“, а семейството му поставя паметна плоча пред къщата си.

На откриването на  изложбата ще бъдат представени на голям екран двата документални филма за Александър Неговански, и някои от изложбите му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени