Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия във фокуса на среща на военните министри на НАТО

| обновено на 24.10.19 в 17:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията в Сирия ще засенчи всички останали теми по време на двудневната есенна среща на министрите на отбраната от НАТО, която започва днес в Брюксел. Според генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг кризата в Северна Сирия е извадила на повърхността дълбоки различия между партньорите в НАТО.

Ключовите страни-членки на НАТО - Съединените щати и Турция - промениха из основи статуквото в Сирия.

"Турция постави всички ни в много ужасно положение и смятам, че нахлуването е неоправдано", коментира американският министър на отбраната Марк Еспър в Брюксел, преди да се присъедини към колегите си от НАТО. Като „особена грешка“ Еспър вижда споразумението с Русия за съвместно патрулиране в граничната зона между Сирия и Турция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа да осъди Турция, като заяви, че има „законни опасения за сигурността“ по границата ѝ със Сирия.

„Използването на военна сила в Северна Сирия спря и това трябва да ни послужи за основа, върху която да стъпим при намирането на трайно политическо решение. Примирието е крехко, но все пак е постигнат напредък“, заяви Столтенберг преди началото на срещата.

На нея съюзниците ще обсъдят и изненадващото предложение на Германия за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия под международен контрол.

Столтенберг коментира резервирано:

„Приветствам факта, че партньор от НАТО отправя предложение как да постигнем трайно политическо решение на кризата. Но много въпроси остават без отговор“.

Генералният секретар на алианса подчерта, че на този етап не става дума за разполагането на сили на НАТО в операция в Северна Сирия.

Все още не е напълно ясно, какво предлага германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

„На първо място трябва да продължим борбата с терористите от Ислямска държава, но и да стабилизираме региона, така че бежанците да се завърнат доброволно“, заяви тя. И допълни:

„Да гледаме отстрани, как държавите, които нарушиха международното право, решават съдбата на Сирия, най-малкото не е съвместимо с нашите европейски ценности“.

Кей Бейли Хътчинсън, посланик на Вашингтон в НАТО, коментира лаконично, че Съединените щати нямат нищо против, ако европейските партньори се ангажират в Сирия.

Турция реагира резервирано, особено на фона на постигнатата договорка с Русия за съвместни патрули в граничния район в Северна Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна