Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Проблемът с изборния туризъм не е преодолян

Програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева
Снимка: Личен архив

Проблемът с изборния туризъм все още не е преодолян, заяви пред БНР Ваня Нушева – програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, която извършва наблюдение на подготовката и провеждането на предстоящите в неделя местни избори.

„Въпреки че бяха извършени промени и в Изборния кодекс, и в Закона за гражданската регистрация, които доведоха до известно ограничаване на проблема с изборния туризъм, все още има общини, в които има необяснимо увеличаване на броя на жителите, особено на жителите по настоящ адрес, непосредствено преди изтичане на крайния срок, в който могат да бъдат извършвани промени. Кресна, Трекляно, Джебел, Минерални бани, Грамада, Ардино – това са общини, в които има съществено движение в броя на жителите по настоящ адрес. В тези общини промяната спрямо броя на постоянните жители се изразява между 10 и 15%. Подобни промени има и в Георги Дамяново, Кирково, Якимово, Бобошево, Приморско. Това са ТОП 10 общини от тази класация“, посочи Нушева в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

След изборите да помислим за още законодателни промени

Според нея освен осъществяване на контрол по спазване на Закона за адресната регистрация, е необходимо след изборите да бъдат анализирани отново данните в задълбочена дискусия и да се помисли за допълнителни промени в законодателството. Един от проблемите, които възникват в изборния процес, е къде се регистрират натурализираните българи, отбеляза Ваня Нушева и обясни:

„Голяма част от гражданите от Македония, които придобиват българско гражданство, се регистрират на произволен адрес. След като те нямат собственост или договор със собственици на жилища, възниква въпросът дали не е логично да се намери друг механизъм – да бъдат регистрирани на територията на страната с виртуален адрес, така че да не влияят върху други процеси“.

Друг съществен въпрос е колко души могат да бъдат регистрирани на един адрес, добави още Нушева.

„Възниква въпросът възможно ли е едно лице да регистрира друг жител в различно населено място, възможно ли е това лице да прави множество регистрации на жители“, коментира тя.

Ваня Нушева очаква обработването на изборните книжа в края на деня да е голямото предизвикателство за секционните комисии. Тя очаква и напрежение в Зала „Арена Армеец“, където ще се предават бюлетините.

Смущаващи арести преди изборите

За сигналите за купуване на гласове Нушева изказа мнение:

„Такива сигнали винаги има. За мен е малко смущаващ начинът, по който се арестуват кандидати за кметове и общински съветници – показно, в момент, в който се събират данни за подобни нарушения, а не в момент, в който има ясни данни за престъпления. Компетентните органи трябва да разследват, но по начин, по който не влияят на предизборната кампания на кандидатите. За мен възниква въпросът дали подобен силно медийно промотиран подход за провеждане на разследвания срещу кандидати не е една малко по-радикална намеса в предизборната кампания".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени