Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Кампанията за избор на главен прокурор беше по-скоро политическа

2
Снимка: Ани Петрова

Кампанията за избора на главен прокурор е била по-скоро политическа, а не професионална, заяви пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията:

Според него е и недопустимо граждани да създават дискомфорт на други хора, недопустимо е и центърът на София да се затвори с полицейска охрана и да се правят проверки на самоличността. 

“По-недопустимо е ескалацията на напрежението, която доведе до тези неща и за която вина имат институциите, които трябваше да си свършат работата по-рано, в това число и ВСС. В момента хората говорят за блокирания Орлов мост, говорят за снимките на Гешев и лицата от - то не е протест, то е манифестацията в подкрепа. Никой не говори съдържателно“, каза Марков.

В интервю за предаването “Преди всички“ Марков обясни още:

“Опитах се да проследя цялото изслушване от вчера. Често казано бях малко изумен от стила и реториката, с която се проведе цялото това изслушване. Вярно е, че за първи път може би от толкова време насам имаме такова по мащаб изслушване преди избора на главен прокурор. Но наистина стилът, по който се проведе, това беше един политически дебат на тема атаки от олигарси, както и вие споменахте, медийни кръгове. Не чухме нищо, което е тясно свързано с функцията на главния прокурор и начина, по който ще се управлява тази сериозна машина, каквато е прокуратурата. Така че, да, изслушване имаше, но то като че ли не беше някак си свързано с този избор, който предстоеше“.

Защо имаше нужда от събитието в подкрепа пред ВСС

“Преди всичко това беше финалът на една сравнително стройно построена кампания. Много повече наподобяваща кампанията, когато гражданите предстои да избират, а не когато 25 човека от един колективен орган предстои да избират. Кампания, която имаше изключително политически характер, тъй като “за“ и “против“ кандидатурата застанаха политически фигури, застанаха субекти от обществения живот, които нямат чак такава тясна връзка с прокуратурата и правораздаването, за да се очаква от тях да вземат сериозно отношение в подобен избор. Абсурдното е, че това се случва в период на предизборна кампания за местните избори. Човек, ако погледне медиите, ако погледне политическия дебат и динамика, ще си каже, че хората избират главния прокурор, а не кметове“.

Още от коментара на Димитър Марков можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени