Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерно излъчване на „Паякът“

В минутите, отредени за радиотеатър, тази неделя (27.10.2019) от 16 часа предстои да чуете радиопиесата „Паякът“ от Димитър Касабов и Йордан Славейков, които са и режисьори на радиоадаптацията. В ролите на Марта и Мартин са Надя Керанова и Мак Маринов. Музикалното и звуково оформление е на Валя Бояджиева, а записът бе осъществен от тонрежисьора Гергана Драмалиева и звукоинженера Михаил Михайлов.

Пиесата е позната на българската публика – в момента започва деветият ѝ сезон на сцената на Театрална работилница „Сфумато“. Превеждана е на английски, руски, немски, френски и италиански, участвала е на десетки международни фестивали и неведнъж е била отличавана. Не на последно място, тази наистина успешна съвременна българска пиеса е в основата на сценария на австрийския пълнометражен филмов проект със заглавие „Егомания“.

„Паякът“ е безспорно провокативна радиопиеса, защото такава е темата ѝ – изключително сложните отношения между сиамски близнаци. Художествената условност в постановката на Касабов и Славейков прави така, че двамата герои са от различен пол, а това привнася палитра от напрегнати въпроси. „Паякът“ е пиеса, която ни изпраща на границата между аза и другия, между обичта и любовта, моралното и неморалното, между саможертвата и егоизма. Проблематизира най-интимните човешки желания, но и изгражда внушението, че екстремните житейски ситуации изискват екстремни решения. „Паякът“ е и произведение за порива към индивидуална свобода, която почти винаги има различни проявления, но и за нуждата да си сам и ужаса от това да останеш сам. Не на последно място „Паякът“ е разказ за това какво може да ти струва да си различен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна