Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният наказателен съд остави в ареста кмета на Несебър

| обновено на 25.10.19 в 19:22
Снимка: БГНЕС

Кметът на Несебър Николай Димитров остава за постоянно в ареста, реши Специализираният наказателен съд. По обвинение за купуване на гласове преди вота в неделя, в ареста ще са и кандидатите за общински съветници в града - Георги Георгиев и Петър Тодоров, както и Атанас Япаджиев, кандидат за кмет на Свети Влас.

Прокуратурата твърди, че от август, заедно с Константин Лефтеров, кандидат за общински съветник в Свети Влас, петимата се организирали, за да осигурят 400 гласа в подкрепа на Николай Димитров. Съдът не намери достатъчно доказателства за съпричастност на Лефтеров и го пусна без каквато и да е мярка за неотклонение.

Как прокуратурата е решила, че Димитров се нуждае точно от толкова гласа, попита адвокатът му Ина Лулчева. Въпрос имаше и другият защитник - Татяна Дончева:

"На мен ми звучи нелепо да се твърди как тези хора, които са си кандидати сами по себе си, ще вземат да купуват гласове за кмета на Несебър, а не примерно за себе си. Съгласете се, че и всяка конструкция, и всяка идея трябва все пак да бъде подчинена на здравия разум и на здравата логика".

Адвокатите подложиха на сериозна критика основния свидетел на прокуратурата, когото заподозряха, че нарочно е провокирал клиентите им към разговор за бизнес с гласове: 

"Има достатъчно събрани доказателства, не това не е единствен свидетел. Има разпитани над 10 свидетеля. Защитата коментира единствено разпита на този свидетел", коментира адвокатските възражения прокурор Сийка Милева.

Задържането под стража няма да ограничи изборните права на четирима обвиняеми за купуване на гласове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени