Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест души загинаха днес в антиправителствени демонстрации в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест души загинаха днес в продължаващите антиправителствени демонстрации в Ирак. Няколкостотин протестиращи се събраха отново в центъра на Багдад, след като вчера при сблъсъци с полицията бяха убити най-малко 40 души.

Трима демонстранти са загинали, а 17 са ранени в южния иракски град Насирия. Протестиращите се опитали да щурмуват и подпалят офисите на местната администрация и охранителите открили огън по тях.

Други трима протестиращи са убити в столицата Багдад, където няколкостотин протестиращи се събраха отново на демонстрация като развяваха иракски знамена и наричаха премиера Адел Абдул Махди "червей".

Вчера в Багдад загинаха осем души, ударени от флаконите сълзотворен газ, който полицията използва, за да разпръсне протестите. Най-малко 40 са жертвите в други градове на страната, в които демонстрантите изразиха негодуванието си от политическия елит, който според тях се е провалил в опитите да повиши жизнения стандарт на обикновените хора след години на конфликти и икономически проблеми в страната.

Очаква се по-късно иракският парламент да се събере на извънредна сесия, за да обсъди исканията на протестиращите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени