Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците днес - в училище или в музея

| обновено на 28.10.19 в 16:22
Снимка: БГНЕС

Музеите, институтите и Ботаническата градина на Българската академия на науките в София, столични галерии и  театри отвориха врати за безплатни организирани посещения на ученици. Поводът е обявяването на днешния ден за неучебен, но присъствен за всички училища в страната, в които вчера бяха разположени изборни секции.

Още преди обед жълтите павета на бул. „Цар Освободител“ в столицата се изпълниха с групи от ученици, нетърпеливи да посетят музеи, галерии, театри.

„Разгледахме нещата, които хората са правили преди…На мен ми хареса най-много там, където разглеждахме сватбените дрехи“, казаха някои от учениците.

Рени Лазарова, преподавател на децата в 90-о училище в  столичния квартал Люлин, заяви: „Много полезно е всичко това, защото туй за което говорим в училище, децата могат да го видят. Сега излизаме от етнографския музей“.

Тя допълни, че няма да има изоставане с учебния материал, „защото преструктурираме учебното съдържание“.

Един от музеите, към които учениците проявиха най-голям интерес, бе Националният природонаучен.

Д-р Николай Симов от музея разказа от какво в него са били най-много впечатлени  учениците: „От отровните животни, от приспособления за оцеляване за някои животни. Интересни факти, любопитни - най-голямо, най-малко, най-бързо. Кое се учи да говори най-бързо, дали това е папагал или някаква друга птица“.

Могат ли всички ученици, които не учат, да се озоват в музея днес, каквато възможност бе обявена по инициатива на Министерството на образованието и Българската академия на науките?

Не е първия път, когато ще има масови посещения – такива се случват преди Коледа и по време на ваканции, обясни по-рано днес пред „Хоризонт“ Николай Симов от Природонаучния музей. От над 15 училища са се обадили за музея в петък, потвърди той.

„Проблемът е, че сградата може да поеме много хора, но тогава става безсмислено самото посещение на музей. Децата стават доста по-буйни, пречат си едно на друго. Имали сме по десетина класа едновременно без сериозен проблем в музея“, разказа Симов.

Музеите на БАН в района на центъра са три и децата спокойно могат да посетят и Археологическия, и Етнографския музей, винаги могат да се разпределят децата и да видят няколко музея, смята той.

Доц. Георги Желев от Института за космически изследвания и технологии съобщи, че няколко училища са заявили интерес към музейната им експозиция от около 40 апарати и системи. Децата ще влизат на смени, тъй като пространството не може да поеме много ученици наведнъж. Предвидена е беседа за посетителите.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна