Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пловдив джаз фест“ 2019

Снимка: plovdivjazzfest.com

Между 31 октомври и 2 ноември музиката на Европейската столица на културата ще бъде джаз. И тази година основната програма на „Пловдив джаз фест“ се състои от 6 концерта, които този път са събрани в три дни. Гости на фестивала ще бъдат: легендарният китарист и трикратен носител на „Грами“ – Джон Скофийлд, който гостува заедно с певеца и пианист Джон Клиъри (също притежател на „Грами“); впечатляващата португалка певица Мария Жоао, която ще проведе и специален безплатен уъркшоп; един от най-влиятелните китаристи и оригинални джаз музиканти – Кърт Розенуинкъл; един от най-успешните български джаз музиканти – контрабасистът Петър Славов-младши и една от най-бързо развиващите и впечатляващи басисти в момента в света – Линда Мей Хан О.

В последната вечер фестивалът „Пловдив джаз фест“ инициира концерт, посветен на работата на големия български композитор и пианист Румен Тосков-Рупето. Пианистът Антони Дончев озаглави концерта – „Виждам птица да лети“.

Паралелната програма на фестивала е не по-малко разнообразна. Тази година тя включва: клубните концерти на Funkallero и Next Step Project; задължителните джем сешъни; литературната премиера на сборника „Истории от 90-те“; представянето на книга и прожекция на филм в рамките на събитието „Психоанализа и джаз“; концерт на финалистите от Конкурса за млади джаз изпълнители, и първото издание на минифестивала Jazztronica

„Пловдив джаз фест“ присъжда и две награди. От 2016 г. организаторите на фестивала се стремят да отличат онези артисти, допринесли много за развитието и утвърждаването на джаза в страната ни. През 2019 г. Награда за цялостен принос в джаза ще бъде връчена на Теодосий Спасов.

„Пловдив джаз фест“ ще присъди посмъртно награда на големия джаз пианист и композитор Васил Пармаков.

Също като в предишните години се запазва практиката всеки отделен билет да е за една фестивална вечер или с други думи – всеки билет включва и двата концерта в съответната вечер. Организаторите пуснаха допълнителни ограничени бройки гранд пасове, които обхващат цялата програма на фестивала, включително и клубните концерти. Гранд пасът не включва единствено вход за Jazztronica.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна