Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи кинофестивал „Танц филм фест“ в София


Първият„Танц филм фест“, част от Киномания, включваше в своята селекция 12 заглавия –биографични, биографично-документални, документални, художествени, експериментални филми и заснети емблематични балетни и танцови постановки. Проследих подробно целия фестивал. Оказа се, че на голям екран впечатленията се променят – някои, изглеждащи анахронично неща, изненадват с нова свежест, а други многоочаквани и многообещаващи ленти не оправдават надеждите.

Един от акцентите беше легендарното видео заснемане на „Лебедово езеро” (Австрия/1966, 102 мин., реж. Трък Бранс), документиращо постановката на първата хореографска версия на Нуреев на великото балетно платно, направена за Виенската Щатсопера с Марго Фонтейн като Одета/Одилия и Рудолф Нуреев като Зигфрид. Срещата с такива легенди доказва, че дори в силно консервативно и строго традиционалистко изкуство като класическия белет огромно значение имат отделните ярки личности, които интепретират стиловете и налагат модите. Тук за първи път Нуреев дръзва да оспори „неприкосновеността на шедьовъра” на недоразития образ на Зигфрид от страна на Петипа и да търси равноценното му драматургично-хореографско тълкувание. Фонтейн се опитва да стои по-далеч от модата на Плисецкая, но въпреки това и в нейното оригинално изплнение не е възможно да бъдат избегнати сенките.

Будещ любопитство е филмът „Величието на балет „Киров” („The Glory of Kirov Ballet”/САЩ-Русия, 2002, 91 мин.).Разочарова въпреки безценните свидетелства, които показва. Балет „Киров” (преди 1935 и след 1992 г. – Мариински театър) винаги е бил естетическа алтернатава и основен идеен съперник на школата, модите и звездите, налагани от Болшой театър. Прелюбопитни са фрагментите с изпълнения от най-ранните години на Нуреев и Баришников, считани доскоро за изгубени.

Чуйте още подробности за филмите и фестивала в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени