Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина актьорът Йосиф Шамли

| обновено на 29.10.19 в 17:57
2
Йосиф Шамли
Снимка: Ани Петрова

Тази нощ е починал актьорът Йосиф Шамли, съобщиха за БНР от Съюза на артистите в България.

Като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър "Иван Вазов" Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената, пишат колегите му.

Йосиф Шамли е роден на 2 януари 1972 година в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в първия клас на проф. Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел. Първата му роля в театъра е през 1990 година. Тогава играе Рабит в "Градът на ангелите" от Сам Шепард с режисьор Галин Стоев. Преди 11 години Йосиф постави на сцената на Театрална работилница "Сфумато" "Хирошима, моя любов" от Маргьорит Дюрас. Йосиф Шамли има десетки роли и в киното.

Някои от спектаклите, в които Йосиф Шамли участваше в последния сезон на Народния театър, бяха "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, "Наблюдателите" от Константин Илиев, "Опит за летене" от Йордан Радичков, "Калигула" от Албер Камю, "Спускане от връх Морган" от Артър Милър, "Теремин: музика, любов и шпионаж" от Петър Зеленка.

Шамли е двукратен носител на "Аскеер".

Поклонението ще се състои утре (30 октомври) от 11:00 до 12:30 часа във Фоайето на Народния театър "Иван Вазов".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени