Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита отслабване на стопанската конюнктура в България през октомври

Снимка: БГНЕС

През октомври стопанската конюнктура в България отбелязва влошаване спрямо предходните два месец до най-ниско ниво от началото на 2018-а година с  оглед на по-неблагоприятна конюнктура в промишлеността, строителството и търговията на дребно при слабо подобряване на бизнес нагласите единствено в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в страната през октомври се понижава с 1,4 пункта след стабилизация през предишните два месеца, достигайки най-ниско ниво от началото на 2018-а година. По този начини индексът  продължавайки да отстъпва от неговия многогодишен връх от май 2018 година, когато съответният показател достигна най-високо ниво от 2008 година насам, но въпреки това все още се задържа стабилно над неговото дългосрочно средно ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, спада през октомври с 1,0 пункта спрямо септември, когато се понижи с 2,1 пункта, което се дължи на по-умерени оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятията. Последната анкета на НСИ отчита и занижени очаквания за износа и за производствената активност през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите не предвиждат промяна следващите три месеца.

Графика на индекса за бизнес климата

През октомври 2019 година показателят "бизнес климат в строителството" се понижава с цели 3,9 пункта след слабо увеличение с 0,8 пункта месец по-рано в резултат на по-неблагоприятни оценки и очаквания на строителните  предприемачи  за бизнес състояние на предприятията. Стопанските ръководители също така очакват намаление на новите поръчки в следващите шест месеца, което според тях ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план.

Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността в строителната сфера, продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила в бранша, следвани от несигурната икономическа среда и от конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите в сектора са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През октомври съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 2,3 пункта след повишение с 1,8 пункта през септември в резултат на по-резервирани оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Прогнозите им за обемите на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се влошават, отчита НСИ.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците на дребно не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Единствено съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през октомври с 0,9 пункта след повишение с 1,7 пункта месец по-рано, като повишението се дължи главно на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. Очакванията им относно търсенето на услугите през следващите три месеца обаче са по-резервирани, показват резултатите от последното проучване на НСИ.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да представляват основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите.

Относно продажните цени мениджърите в сектора на услугите предвиждат известно увеличение, макар че преобладаващите очаквания са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Днешното проучване на НСИ продължава да отчита отслабване на общия бизнес климат в страната и в началото на третото тримесечие, запазвайки тенденцията от предходните три месеци и след подемът от първото полугодие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна