Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на германското разузнаване е против допускането на "Хуавей" до 5G мрежите в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Федералната служба за разузнаване на Германия Бруно Кал заяви във вторник, че не вярва, че страната трябва да разрешава на китайски фирми, включително "Хуавей" (Huawei), да предоставят оборудване за германските 5G мрежи.

Говорейки по време на негово изслушване в Бундестага, Бруно Кал подчерта, че 5G инфраструктурата е "прекалено важна", за да се разчита на компания, на която не може да се вярва напълно. Той обаче не смята, че Берлин вече е взел окончателно решение дали да забрани на китайските компании да участват при изграждането на немските високоскоростни мобилни мрежи от пето поколение.

По-рано този месец немска медия съобщи, че първоначално Германия е планирала да забрани на "Хуавей"  да участва в нейните 5G мрежи, но в последствие е решила да й позволи да предостави оборудване, след като канцлерът Ангела Меркел се притесни, че подобна забрана може да повлияе негативно на двустранните отношения между Берлин и Пекин.

Според тиражирана преди около две седмици информация на вестник "Ханделсблат", немското правителство ще позволи на китайския технологичен гигант "Хуавей" да продава своето 5G мрежово оборудване в страната, като тогава изданието се позова на проектопредложение за сигурност на телекомуникационната мрежа. Първоначалният документ обаче е съдържал забрана за технологиите на "Хуавей", но източници от правителството са посочили пред "Ханделсблат", че канцлерът Меркел е изразила притеснения от възможните последици за подобно решение във връзка с отношенията на Германия с Китай и е поради това е поискала тази забрана да бъде премахната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!