Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп и Си Цзинпин подписват междинна търговска сделка на 17 ноември ?

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Цзинпин ще подпишат междинната търговска сделка между двете най-големи икономики в света на 17-и ноември в Чили, съобщи във вторник базираното в Хонконг китайски издание South China Morning Post, което е близко до управляващите в Пекин, позовавайки се на източник, запознат с въпроса.

Двамата ще подпишат търговското примирие веднага след срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТЕС), "ако всичко премине гладко", добави източникът на китайското издание.

Високопоставен представител на Белия дом потвърди, че се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин да финализират търговско споразумение в кулоарите на срещата на върха за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Чили през следващия месец, но допълни, че все още не е фиксирана конкретната дата.

Към края на миналата седмица се появиха информации, че търговските преговорни екипи на двете страни финализират т.нар. "първа фаза" от споразумението, докато президентът Тръмп заяви в понеделник, че  очаква да подпише предсрочно значителна част от търговската сделка с Китай, но без да уточни точно кога може да стане това.

"Има вероятност предсрочно да подпишем много голяма част от сделката с Китай. Ще я наречем "първа фаза", но това ще представлява много голяма част от търговското споразумение", заяви вчера той пред репортери.

Също вчера офисът на Търговския представител на САЩ заяви, че се обмисля разширяване на освобождаването от митнически тарифи за вноса на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени