Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бляскаво начало на балетния сезон на Старозагорската опера

Снимка: Опера Стара Загора


Заминах с вълнение за града на липите и влязох с нетърпение в залата на Старозагорската опера за спектакъла на балета „Лебедово езеро“ на Чайковски с участието на премиер солиста на Виенския Щатсбалет Денис Черевичко. Няма да забравя участието на младия украински балетист на международния балетен конкурс във Варна през 2012 г., когато завоюва златния медал, и специално неговата вариация върху „Полетът на бръмбара“ от Римски Корсаков. Ако гледате „на бис“ записа, ще ви направи впечатление неговата изразителност на тялото /още тогава/, която съчетава мъжка сила и мекота на движенията, както и чувството му за хумор.

Безспорно гостуването на Денис Черевичко на сцената на Старозагорската опера беше събитие. Но за мен се превърна в още по-голямо събитие това да видя колко е израснала балетната трупа на театъра под ръководството на Силвия Томова, която бих нарекла българският визионер днес в областта на това прекрасно изкуство. Вече познавах качествата и изпълнението в ролята на Одета-Одилия на прима балерината на Старозагорския балет Анелия Димитрова – откритие на Силвия Томова. Но се чувствах истински щастлива да гледам как голямата българска балерина и хореограф е попълнила трупата от премиерата на „Лебедово езеро“ през 2017 г. насам, как е подбрала пъстър международен състав от талантливи млади хора и как е работила с тях, за да създаде хомогенна трупа с достатъчно висока класа, пред която може да излезе артист като Денис Черевичко без да изпитваме неудобство, без да имаме усещане за компромис.

Моите аплодисменти на крака бяха за Силвия Томова. А в звуковия файл чуйте какво сподели тя след спектакъла – за събитието и за юбилейния сезон, в който театърът чества 70-годишнината от създаването на старозагорската балетна трупа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна