Eмисия новини
от 17.00 часа

Приятели и колеги се простиха с актьора Йосиф Шамли

| обновено на 30.10.19 в 14:45
5
Снимка: Ани Петрова

Приятели и колеги се простиха днес с актьора Йосиф Шамли във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“. Шамли почина внезапно вчера на 47 години. 

"Просто не мога да повярвам, той беше душата на всички наши намерения. Кипеше от идеи, уникален човек, скромен и добър", каза режисьорът Теди Москов 

"Йоско за мен ще си остане винаги мой студент, един от особените, интересните, нестандартните, с особено силен характер, но за мен е изключително, бих казал, непоносимо да се разделям с мои студенти. Знаейки, че времето е една измислена величина, всъщност, истината е, че трябва да мерим хората по живота им, по приноса им", допълни преподавателят му от НАТФИЗ проф. Здравко Митков.

Шамли беше част от трупата на Народния театър от 2013 година. Зрителите ще го запомнят с десетките му роли в театъра и киното и с наградите, които получава многократно за своя професионализъм. 

Той е двукратен носител на "Аскеер" - през 1995 г. и през 2016 г. в категорията „поддържаща мъжка роля“ .

Шамли е роден на 2 януари 1972 година в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в първия клас на проф. Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

Първата му роля в театъра е през 1990 година. Тогава играе Рабит в "Градът на ангелите" от Сам Шепард с режисьор Галин Стоев. Преди 11 години Йосиф постави на сцената на Театрална работилница "Сфумато" "Хирошима, моя любов" от Маргьорит Дюрас. 

Някои от спектаклите, в които Йосиф Шамли участваше в последния сезон на Народния театър, бяха "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, "Наблюдателите" от Константин Илиев, "Опит за летене" от Йордан Радичков, "Калигула" от Албер Камю, "Спускане от връх Морган" от Артър Милър, "Теремин: музика, любов и шпионаж" от Петър Зеленка.
Галерия

Още от

Най-четени