Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколог: Мерките срещу енергийна бедност да обхванат и поведенчески промени в потреблението

Снимка: Георги Корнейков, БНР

България е сред държавите с най-високи показатели в индекса за енергийна бедност в ЕС.

"Трябва да се направи преход, преориентиране на цялата ни икономика, енергетика, потребление, но докато тече този процес - ще прилагаме метода на оптимизационните мерки". Това каза пред БНР Асен Ненов, еколог, член на “За Земята” и “Натуралистично”, преди дискусията "Енергийната (Р)еволюция, vol.3: София на фокус", организирана от фондация MOVE.BG. 

Той коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" какви иновативни решения могат да се приложат в борбата с енергийната бедност:

Според него емпирични данни показват, че влезе ли човек в цикъл на бедност - той не може да обучи децата си, които не могат да обучат своите и т.н. Т.е. бедността е свързана с липса на образование.

"Това са поколения, които не могат да преценят кое е добре за тях и не могат да си осигурят нужния стандарт, който другите биха могли", обясни той.

По думите на еколога мерките, които са за борба с енергийната бедност, не са просто саниране или отпускане на въглища и дърва. "Това не изкарва хората от цикъла на бедността", категоричен бе той и добави:

"Мерките трябва да обхванат и поведенчески промени в потреблението. Трябва да образоваме тези хора, за да знаят кое е добро за тях. Примерно, когато имат една мокра стена в дома си, това е мост, през който изтичат пари, изтича здраве".

Цялото интервю на Лора Търколева с Асен Ненов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени