Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН на 150 години

| обновено на 31.10.19 в 17:35
2
Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

От октомврийските дни на 1869 година, когато в къщата на един от основните ктитори на българската църква „Вознесение Господне“ Варвара Хадживелева в Браила е учредено Българското книжовно дружество, се навърши век и половина.

42 години по-късно, през 1911-а, то се преобразува в своя правоприемник – Българската академия на науките. От провъзгласяването на българската независимост от цар Фердинанд I тогава са минали едва три години.

Със заместник-председателя на Академията чл.- кор. Васил Николов се връщаме назад във времето, за да си припомним важни факти не само за известните нейни учредители и дарители от началния период (сред които е и Васил Левски), но и за редица вече незаслужено забравени личности и събития. Анализираме съвременните проблеми, постижения и амбиции на хората от тази институция. Разказваме и за три, излезли наскоро книги, редактор на които е проф. Николов: „Сградата на БАН – символ на знание и духовност“, „Дарителство и благодетели на БАН 1869-2019“ и „Кратка история на Българската академия на науките“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени