Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция търси европейска помощ за справяне с мигрантите

На о-в Самос близо 6000 бежанци са в център за 650

| обновено на 30.10.19 в 18:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На гръцкия остров Самос, където близо 6000 бежанци и мигранти са отседнали в център за убежище с капацитет за 650 души, ще бъде изграден още един център за приемане и идентификация, обяви говорителят на правителството Стелиос Пецас, по време на днешния редовен брифинг за пресата.

Относно процеса на разпределяне на бежанците от острови в други части на Гърция, Пецас заяви, че е приключил конкурсът на Международната организация за миграция за хотели, които предлагат да приемат хора с бежански профил. 

Гърция търси европейска помощ за справяне с пристигащите ежедневно стотици мигранти по вода и суша. Лагерите на островите вече са претоварени.

Премиерът Кириакос Мицотакис отговори остро на обвинението на турското външно министерство, че Гърция е отблъснала хиляди мигранти, опитали се да влязат в страната.

Задълбочава се проблемът с влизащите в Гърция мигранти и бежанци. Днес само в лагера Мория на Крит са над 14 хиляди души.

Стотици пристигат всеки ден с лодки от турския бряг към гръцките острови.

Гръцкият министър по миграцията Комуцакос за пореден път поиска бърза реакция и общ европейски план за справяне с мигрантската криза.

Премиерът Мицотакис заяви, че "държавата сама не може да понесе товара на проблемите на три континента".

По време на четвъртата среща на високо равнище Европейски съюз - арабски страни, която се провежда в Атина, Гърция настоява за активно международно сътрудничество в борба с престъпните мрежи за търговия с мигранти.

Прехвърлянето на мигранти във вътрешността на страната често среща негативна реакция на гърците.

Има отправени заплахи за палеж към собственици на хотели с настанени мигранти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна