Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Спазена е процедурата за полетите на руски самолети с ракети С-400 над България

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Руски самолети със зенитни ракетни комплекси С-400 са прелетели над България за Сърбия на 22 и на 30 октомври. За разрешените полети през въздушното ни пространство потвърдиха от Министерството на външните работи.

От МВнР разясниха, че полетите са били във връзка с провеждането на съвместно сръбско-руско военно учение „Славянски щит“ на територията на Сърбия.

Министерството посочва, че е спазена процедурата за предоставяне на дипломатически разрешения за този вид полети.

В съобщението на Външно се отбелязва, че е на 22 октомври 2019 г. е разрешено прелитането на два военно-транспортни самолета с личен състав, бойна техника и въоръжение, включително ракетни комплекси С-400. И че на 30 октомври 2019 г. МВнР е получило надлежно уведомление за това, че са извършени обратните полети, свързани с извозването на участвалите в учението личен състав, бойна техника и въоръжение от Сърбия през въздушното пространство на България към Русия.

Още преди седмица Асошиейтед прес съобщи, позовавайки се на руското министерство на отбраната, че руските военни са прехвърлили в Сърбия своите най-съвременни системи за противовъздушна отбрана за съвместни учения.

От Атлантическия съвет предупредиха, че България е попаднала в обсега на С-400, разположени в Сърбия, и отправиха въпроси към правителството - дали е било предварително известно точното съдържание на превозвания товар и как при вземането на решението за даване на разрешение са отчетени стратегическите интереси на България като надежден член на НАТО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна