Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: Китай се съмнява, че може да сключи дългосрочна търговска сделка с Тръмп

Негативна реакция на фодновите борси на информацията на Блумбърг

Китайски официални представители са изразили съмнение дали е възможно да се постигне всеобхватна дългосрочна търговска сделка с Вашингтон и с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи в петък агенция Блумбърг, позовавайки се на свои неназовани източници.

Според същата информация китайските представители са посочили в частни разговори в Пекин, че Китай няма да отстъпва по най-трънливите спорни въпроси в преговорите със САЩ.

Китайските чиновници също така са притеснени от импулсивния характер на Доналд Тръмп и рисковете, че той може дори да се откаже от временната сделка, известна като "първа фаза", която двете водещи световни икономики се стремят да подпишат през ноември, посочи Блумбърг.

Освен това се отбелязва, че Китай настоява за прекратяване на тарифната война, за да могат да се стартират преговорите по "втората фаза" от всеобхватната търговска сделка със САЩ.

Макар и непотвърдена, информацията на Блумбърг парира сутрешната позитивна инвеститорска настройка на капиталовите пазари, довеждайки до понижение на основните европейски фондови индекси и на американските фондови фючърси.

След слабо повишение в началото на европейската търговия, сега всички водещи борси на стария континент се оцветяват в червено, като обшият индекс Stoxx Europe 600 се понижава  с 0,48%, немският DAX 30 - с 0,54%, френският CAC 40 - с 0,55% и британският FTSE100 - с 0,8%.

Фючърсите на трите водещи американски фондови индекси също реагират негативно на информацията на Блумбърг, като фючърсите на DJIA се понижават с над 100 пункта (с 0,42%), на S&P500 - с 0,45% и на Nasdaq100 - с 0,32%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна