Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на прасетата се бори с халал туризма в Индонезия

Фестивал на прасетата в провинция Северна Суматра.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опитите на Индонезия да привлече повече посетители с помощта на халал (разрешено според исляма – б.р.) туризъм са посрещнати от необичайна реакция – християни се забавляват заедно със забранените за мюсюлмани прасета, предаде АФП.

На о-в Суматра бе организиран двудневен фестивал-протест, който включва надпревара между прасета, конкурс за най-закръглено прасе и прасешко модно шоу. А на Бали, където мнозинството жители са индуисти, има съпротива срещу разрастването на услугите за мюсюлмани.

Критици заявяват, че плановете на правителството за облагодетелстване от халал туризъм, са поредна заплаха за правата на малцинствата в най-голямата мюсюлманска страна в света.

И предупреждават, че държавата с 260 млн. население, от което близо 90% са мюсюлмани, поема към крайност с назначаването на консервативен духовник за вицепрезидент и с все по-засиленото присъствие на хардлайнери в публичния живот.

Налагането на халал туризъм в райони с религиозни малцинства – християни, будисти и индуисти, може повече да навреди, отколкото да направи добро, предупреди Али Мунханиф, експерт по политически ислям.

Според него Бали успешно управлява туризма си без да използва индуистка марка.

Но привърженици на идеята твърдят, че халал туризмът е недоразбран.

„Има публично погрешно схващане, че халал туризмът е ислямизация. Това не отговаря на истината“, казва Зайнут Таухид, заместник-министър на Индонезия по религиозните въпроси. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени