Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Схема за манипулиране на вота в Пловдив?

Снимка: БГНЕС

Начинът за справяне с изборните проблеми е да има висока избирателна активност. Това каза пред БНР Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“.

Той допуска, че може да е имало схема за манипулиране на вота в Пловдив, където резултатите претърпяха необясним обрат и стана разместване между втория и третия кандидат:

„Дано греша, но много прилича на това – за масирано пускане на анкети в екзитпол с името на един кандидат. Целта е този кандидат да изпъкне, защото екзитполът е чувствителен инструмент, добър инструмент, веднага се отразява това. Разнася се в тия прословути класации, толкова глупави и според мен зловредни, които още от ранните часове произвеждат някаква бомбастична цифра. Това обезкуражава гласоподавателите на другия претендент за втората позиция на балотажа. Влияят се хората от тези данни и това, струва ми се, му е отнело доста. Като излизат така данните, въпросният кандидат губи и екранното си време вечерта, а това е звезден миг – тогава всички гледат. И още - губи с много малко възможността негови кандидати да се явят на няколко балотажа за районни кметове, което му отнема допълнителна тяга евентуално за балотажа. Вкарването на двамата кандидати, които очакваха да са на балотаж, е пак в ущърб на сега излезлия на балотаж кандидат. Кой би имал полза“.

Всеки трябва да мисли с главата си и в изборния ден да гласува без да следи тези прословути класации, препоръча Първан Симеонов и добави:

„Ако ще гледате такива неща, първо гледайте с едно наум и гледайте поне от ранния следобед нататък, преди това всичко е нестабилно“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна