Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества Деня на народните будители

| обновено на 01.11.19 в 20:49
2
Снимка: БГНЕС

1 ноември е Ден на народните будители и се чества в цялата страна. Почитаме делото на Паисий Хилендарски, Григорий Цамблак, св. Иван Рилски, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски и още стотици просветители, съхранили духовните ценности на нацията, радетели за българско самосъзнание. За всички учебни заведения денят е неприсъствен.

„Дълбок поклон пред делото на просветители, книжовници и революционери, което почитаме днес. Честит празник и на българските учени!“ , написа в профила си във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.

Будител е символ и духовна категория, а учителите са достойни последователи на будителите, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в приветствие за празника.

Ден на отворени врати в президентството

По традиция пред президенството бе издигнато националното знаме. Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.

След церемонията президентът се срещна с ръководители на културни институции, общественици и дейци от областта на науката, образованието, културата и изкуството.

За поредна година администрацията на държавния глава отвори врати за посещения на граждани, които можеха да разгледат Гербовата зала, кабинетите на Румен Радев и на Илияна Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 бе изложен първия препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански през 1765 година - три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски.

Награди „Будител на годината“ и „Златен будилник“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално отбелязва своя празник с връчване на наградите „Будител на годината“ и „Златният будилник“.

В 19 часа тази вечер на официалната церемония в Зала 6 на НДК журито с председател професор Огнян Герджиков ще връчи отличието „Будител на годината“ на един от 16-те кандидати, за когото са гласували най-много слушатели на културно-образователната програма на БНР. Номинациите са подбрани от над 100 предложения за съвременни будители, направени от слушателите на „Христо Ботев“.

Програма „Христо Ботев“ ще отбележи своя празник и с връчването на традиционните годишни награди и златен будилник за всеотдайната работа, будителския дух и подкрепата за националната програма за култура, музика и образование.

Ден на българската наука

Първи ноември се чества и като Ден на българската наука.

Празникът бе отбелязан от Българската академия на науките с тържествено събрание и награди за младите учени, които бяха отличени от просветния министър Красимир Вълчев и от председателя на най-голямата научна организация у нас - академик Юлиан Ревалски. 

„Училище за авиация“

За трета поредна година, в Деня на народните будители започва доброволческата инициатива на Летище София „Училище за авиация“. В рамките на инициативата деца от различни училища могат да научат от първо лице за различните професии в авиацията, за това как е организирано летището и как се управлява въздушният трафик.

„Всеки месец е по едно, от ноември до юни, това е доброволческа инициатива и нашите лектори са доброволци, но сме щастливи, че ги имаме дори за един път в месеца“, обясни Ася Иванова - член на Съвета на директорите на Летище София.

Обиколка в Музикалния театър

По повод днешния ден на будителите Музикалния театър организира ден на отворените врати. За първи път най-запалените почитатели на оперетата и мюзикъла ще могат да разгледат костюми от емблематични спектакли на театъра, да присъстват на репетиция, да се качат на сцената, където се подготвя спектакъла „Фантомът на операта“.

Зрителите ще разгледат и ателиетата, където се изработват костюмите, перуките и декорите за постановките.

Обиколката ще започне в 13 ч. и ще продължи два часа. Посетителите ще получат стикер с надпис „Приятел на Музикалния театър“.

Ателие за деца

Ателие за деца от 6 до 12 години с демонстрация на монументална четириканална видео инсталация организира днес Музея за съвременно изкуство. Там е подредена изложбата на Албена Михайлова, озаглавена „Фиктивни биографии“.

Участниците в ателието ще преживеят истории, които се движат между измислица и абстракция, реалност и мечта. Ателието ще се проведе  от два до три и половина следобед, а цената за участие е един лев.

Стипендии за студенти по „Фармация”

Българският фармацевтичен съюз връчи годишните стипендии за студенти по специалността „Фармация” в Деня на народните будители за шеста поредна година. Идеята е на магистър-фармацевт Венцислав Янчев и си поставя за цел да насърчава и подпомага талантливи млади фармацевти в академичния и професионалния им път. И тази година наградените ще са повече от един студент.

Чества се за първи път през 1909 г.

За първи път празникът се чества през 1909 година, а през 1923 г. става общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 година е забранен, като честването му се възобновява през 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна