Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

4-годишен ремонт роди свръхопасно кръстовище в София, извежда в заглавие СЕГА. Скандален и опасен за живота и здравето на софиянци е резултатът от ремонта на кръстовището на бул. „Борис III” и ул. „Житница“. Движението в участъка бе пуснато в началото на седмицата, като очакванията след похарчените милиони (договорът е за сума до 4.83 млн. лв. без ДДС) той да стане по-безопасен и удобен за пешеходците и шофьорите засега остават излъгани. Променена е схемата за преминаване по булеварда и улицата, които вече са на две нива: под бул. "Цар Борис ІІІ" минават колите, които преминават транзитно по ул. "Житница". Връзката от улицата към и от булеварда става на горното ниво чрез локални платна. Транспортният хаос е пълен, тъй като немалка част от минувачите не се съобразяват с реорганизацията и продължават да пресичат „Борис III” в зоната на бившата пешеходна пътека, движейки се на сантиметри от чакащите автомобили. След ремонта в участъка могат да се видят и други дефекти, които вече се превърнаха в запазена марка на Столичната община през последните години – недовършени детайли от градската среда, лошо проектиране и изпълнение на пътеките за незрящи, огромен брой и безразборно разположени шахти и т.н.

Училищата, които водят добър диалог с родителите, ще получават допълнителни финансови стимули, четем в МОНИТОР. Това ще бъде възможно по нова национална програма на просветното министерство, съобщи ресорният министър Красимир Вълчев по време на представянето на резултати от изследването на Асоциация Родители „Първоначално картографиране на социалната среда в училище и на взаимоотношенията между училище и родители“. По думите му над 2/3 от родителите са с нагласата да подкрепят учителите и това трябва да се използва като предпоставка за разговори на тема възпитание и дисциплина.

Програма на БАН и МОН среща учениците с музеите, информира СЕГА. "Днес ще търсим Горгоната Медуза? Знаете ли и други митологични създания като нея?", пита уредничката в Националния арехологически музей. "Не", провикват се второкласниците от 18-о средно училище "Уилям Гладстоун" в столицата. Както те, така и още стотици ученици от всички софийски школа ще могат да карат извънкласните си занимания в музеите и институтите на БАН благодарение на съвместната програма на БАН и просветното министерство "Образование с наука. По нея бяха одобрени 26 проекта за 500 000 лв., чрез които институтите и музеите на БАН ще разработят образователни програми и дейности за учениците.Очаква се учениците да се учат на математика в онлайн класни стаи, да програмират роботи, да предлагат решения за справяне с климатичните предизвикателства, да правят антропологични изследвания, химични опити, проекти по механика и холограми, да прилагат космически технологии в екологията и др

Над 250 хил. българи без нито един зъб, четем в МОНИТОР. Българският зъболекарски съюз настоява за повече стоматологични дейности в пакета за възрастни. Статистиката показва, че  250 хил. българи нямат нито един зъб в устата. Всеки тийнейджър е с кариес, а едва 1/3 от 18-годишните са със здрави венци. Част от хората, предимно в по-малките населени места, повече от 20 години не са посещавали зъболекар, съобщи Нова ТВ. Към причините за стряскащата статистика експертите вече добавят стресът, некачествените храни, както и липсата на устна хигиена.

ТРУД публикува интервю с проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на болница „Пирогов“, озаглавено „До три години “Пирогов” ще има европейски вид“. Имам професионална мечта и управленска отговорност да модернизираме „Пирогов“ и да я превърнем в европейска болница, не само по качество, но и като среда и оборудване. Защото болница „Пирогов“ е институция и ние сме длъжници не само на софиянци, а на всички български граждани, изтъква проф. Балтов и уточнява, че обновяването на болницата е доста сложен процес, заради факта, че там се работи 24 часа в денонощието, без почивен ден.

Минималната работна заплата в България в момента е с 35,8% по-ниска от тази в Румъния и с 33,4% от тази в Латвия, изчислява ТРУД. Независимо от планираното повишение от догодина, размерът є остава на най-ниското ниво в сравнение с другите страни от ЕС. През 2019 г. минималното възнаграждение у нас е 560 лева, а от следващата ще стане 610 лева. Новият размер бележи ръст от 8,9% спрямо 2019 г., което ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, реализиране и задържане на трудовия пазар, за повишаване на жизненото им равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите, се казва в документа. Увеличението от 1 януари ще засегне около 485 000 българи, наети на минимална заплата, по данни на НСИ.

Малко над 1,3 млн. лева дава държавата за отбелязването на националните празници сред диаспорите ни в чужбина, четем в МОНИТОР. Средствата, които се отделят за цялата 2019 г. за въпросните чествания, са в размер на 0,995% от бюджета на външното министерство. Средно те излизали по около 1,15% от издръжката на задграничните ни представителства. 6 са националните празници, които се отбелязват в мисиите ни в чужбина. Сред тях е и днешният Ден на будителите. По последни данни най- много българи зад граница има в Германия - 416 хиляди. След това се нареждат Турция с 350 хиляди и САЩ с 300 хиляди. Гърция и Испания също са в топ 5.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени