Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо силно подобрение на китайската промишлена активност през октомври

През октомври промишлената експанзия в частния сектор на Китай се разшири изненадващо силно до 2,5-годишен връх благодарение на нарастване на новите експортни поръчки и на подем на производството, показват резултати от частно проучване на компаниите Caixin Insight Group и Markit. Данните обаче са в пълен контраст с аналогично проучване на Националното статистическо бюро на Китай, което отчете свиване на промишлената активност през октомври за шести пореден месец.

Промишленият PMI индекс на Caixin Insight Group и Markit нарасна през отминалия месец до 51,7 пункта от 51,4 пункта през септември, докато очакванията на финансите пазари бяха за индекс на ниво от 51,0 пункта. Това предполага разширяване на промишлената активност за трети пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта) и най-доброто ѝ представяне от февруари 2017-а година насам.

Индексът на новите експортни поръчки се върна в нивата на експанзия (над 50 пункта) за пръв път от пет месеца насам, достигайки най-високо ниво от февруари 2018-а година, като едно от обясненията е решението на САЩ да изключи повече от 400 вида китайски стоки от 25 процентните мита, въвдени през миналата година за стоки на стойност 250 млрд. долара.

Общият индекс на промишлените поръчки пък отчете най-високо ниво от повече от шест години насам, докато производственият PMI индекс - най-високо ниво от края на 2016-а година.

Бизнес нагласите за следващите 12 месеца по отношение на производствените перспективи също се подобриха до най-високо ниво от април, като редица фирми посочват, че са оптимисти, че пазарните условия ще се засилят, отбелязаха от Caixin и Markit.

"Като вътрешното, така и търсенето зад граница се подобриха значително. Ако подобрението на търсенето, включително това, генерирано от инфраструктурни проекти и износ, успее да продължи и занапред, производственият сектор може постепенно да изгради основа на стабилност", отбеляза Чжъншън Чжун, икономист в анализаторската компания CEBM Group, след оповестяване на резултатите от последното проучване на Caixin и Markit.

За разлика от данните на Caixin и IHS Markit, официалното проучване на Националното статистическо бюро отчете ново свиване на промишления PMI индекс през октомври до 49,3 пункта от 49,9 пункта през септември, достигайки най-слабо ниво от февруари и оставайки под важната бариера от 50,0 пункта за шест пореден месец.

Данните на китайската официална статистика се отнасят предимно за големите държавни индустриални предприятия, докато проучването на Caixin и IHS Markit касе по-малките частни промишлени предприятия.

Тези съществени различия между двете проучвания правят необичайно трудно да се прецени какво е действително представяне на промишлеността и на китайската икономика като цяло в началото на последното тримесечие на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!