Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Където и да те ухапе комодският варан, все умираш

Наталия Гуркова и дъщеря ѝ за приключението конкурс в Бразилия. Божидар Караджов за енергийните зони у нас. Шанай от Абланица за легендите в Западните Родопи

13
Караджов камък
Снимка: Портал 12

Преди време обявиха Наталия Гуркова за Мис България на всички времена. И наистина, нито една хубавица не е достигнала нейния рекорден брой титли от конкурси за красота. Но дъщеря ѝ Джорджия Михалевич току-виж, минала майка си по корони. Защото стана Малка Мис България на 6 годинки, а неотдавна се върна от Рио де Жанейро с титлата Литъл Мис Нейшънс, еквивалент на Мис свят при 10-годишните. Те ще ни разкажат какво е да се явиш на международна надпревара и… да умреш от студ в Бразилия. Двете дами споделят не само за прелестите на Рио де Жанейро, ами и за отношенията между претендентките в детски конкурс за красота.

Джорджия Михалевич признава, че мечтае да отиде на конкурс за красота в Азия. И да го спечели, разбира се.

Знаете ли колко географски обекта на име Абланица съществуват в България? Четири! Три села в Благоевградско, Пазарджишко и Ловешко, река в Западните Родопи плюс курорт в Северна Македония. Днес Шанай ще ни отведе в селото с 3000 хиляди жители на двайсетина километра от Гоце Делчев. С речовитата девойка се запознах насеминара на фондация "Българска памет", на който 60 младежи от Родопите, Северна Македония и Сърбия придобиха бизнес умения за проспериращи професии и предприемачество. Шанай ни отвежда до римския мост, в който е вградена сянката на млада невеста и Драганината скала, чиято легенда се доближава до тази за Калиакра.

Два маршрута представят България като място за посещение, съизмеримо с Перу и Тибет. Те са обединени под мотото „Енергийно презареждане“ и разкриват на пътешествениците богатствата на страната ни от необичаен и непознат за мнозина ракурс – като един от най-силните енергийни центрове на планетата. Помолих нашия гид в дебрите на необяснимото Божидар Караджов да разкрие своето виждане за енергийните зони у нас. Той е баща на три деца и има две висши образования. В момента готви докторантура в Москва. Автор е на няколко книги, сред които и „Индиго децата на света“ – преведена на английски и руски език. Миналата година беше вписан в елитната класация на най-известните пророци в света.

Ако ви кажа, че гостенката ми е ходила на Малките зондски острови, най-много да повдигнете рамене, но щом спомена, че е била по местата, където се въди едно от най-страшните животни на планетата комодският варан, съм сигурна, че ще наострите уши. Журналистката от БТА Оля Ал-Ахмед се е доближила на 2 метра до гущера, за когото казват, че няма значение къде ще те ухапе, все си умираш.

А Оля Ал-Ахмед добави: Какво знаем за комодските варани или т.нар. Komodo Dragons? Ще се постарая кратко и много красноречиво да разкажа за най-огромните влечуги на света, които са застрашени от изчезване и аз имах възможността да ги видя на 2 метра разстояние! Любезните домакини ни транспортираха с кораб до остров Ринча. Тръгнахме из острова заедно с двама рейнджъри, държащи в ръцете си големи сопи с раздвоен край, за да блокират главата на варана, ако рязко се влоши поведението му. Предупредиха ни, че ако вараните се активират, да бягаме на зиг-заг, защото варанът бяга само в права посока и по този начин ще го объркаме. Комодският варан обитава най-вече на остров Ринча в Индонезия. Това е на-големият и опасен гущер на планетата. 

Яде само месо, дори и човешко! В устата му виреят 62 силно токсични бактерии, затова дори доближаване до слюнката му е крайно опасно. Езикът на гущера достига до 50 см. Варанът се храни с елените, воловете и дивите бикове, обитаващи острова. Ужасяващото е, че вараните са канибали! Те могат да се изядат един друг, майката може да си хапне варанчетата, затова когато се излюпят, те бягат надалеч от родителите си и се катерят по дърветата, за да оцелеят!

Комодският варан се преструва на мързелив и обичащ да лежи, в същото време е много агресивен, става и напада рязко, без да подозирате. Затова, ако искате да посетите острова и да видите този гигантски гущер отблизо, трябва да спазвате следните правила: не се доближавайте на по-малко от 3-4 метра, не правете резки движения, не размахвайте с чанти и апарати, тъй като това ги дразни и те рязко могат да ви ги отнемат заедно с ръката ви.


В галерията са използвани снимки на Наталия Гуркова, Оля Ал-Ахмед, Портал 12, Божидар Караджов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!