Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски военни посетиха бази на кюрдските сили в Сирия

Жители на сирийския град Камишли демонстрираха срещу турската окупация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски военни бронирани коли влязоха в редица бази на кюрдските сили близо до Камишли в Североизточна Сирия, независимо че Вашингтон изрази желание да се откаже от ангажимента си в региона, съобщи "Франс прес". Фотограф и оператор на агенцията са видяли четири бронирани коли под американско знаме. В четвъртък американски сили патрулираха в с. Ал Кахтания, Североизточна Сирия, недалеч от турската граница. Този патрул - първият, откакто президентът Доналд Тръмп заповяда на 6 октомври да се изтеглят американските войски, бе придружен от бойци на Сирийските демократични сили. Същевременно, потърсен от "Франс прес", говорител на антиджихадистката международна коалиция начело със САЩ, действаща на страната на кюрдските сили, потвърди официалната линия на Вашингтон, че продължава планираното си изтегляне от Северна Сирия, но съобщи за разполагане на нови войски в източната провинция Дейр аз Зур.

Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека американските войски все още разполагат с важна база в град Рмейлан източно от Камишли.

Междувременно в събота хиляди жители на град Камишли в североизточна Сирия демонстрираха в събота с лозунги "Не на турската окупация!", предаде Франс прес.

Миналия месец турски войски и сирийски бунтовници завзеха около 3 хиляди квадратни километра гранична територия недалеч от Камишли. Турският президент Реджеп Ердоган потвърди в петък намерението си да засели в завзетите земи бежанци от други части на Сирия на мястото на прогоненото кюрдско население.

В един от градовете под турски контрол - Тал Абияд, в събота бе извършен бомбен атентат. Загинаха най-малко 13 души, според турските власти - цивилни. Военното министерство в Анкара обвини за атаката кюрдските "Отряди за народна защита".

Стотици кюрди и симпатизанти демонстрираха и в Париж в подкрепа на кюрдите в Сирия и с призив към европейските държави да предприемат "конкретни санкции" срещу Турция, за да се откаже от действията си в Североизточна Сирия. Придружени от концерт на живо с традиционна кюрдска музика, демонстрантите - 5000 според организаторите, се събраха най-напред на площада на Републиката в центъра на Париж. След това шествието продължи до площад Шатле, където говориха оратори.

Демонстрация против турската операция в Северна Сирия се състоя и в чешката столица Прага, предаде ТАСС. Протестиращите преминаха през централната част на града. Те настояваха за незабавно изтегляне на турските военни подразделения от сирийска територия, обвиниха Анкара в съучастничество с терористи, призоваха за туристически бойкот на Турция и скандираха антитурски лозунги. Инициатори на протеста, в който са се включили около 200 души, са били местни правозащитни организации, кюрдски активисти и живеещи в Чехия сирийци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени