Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГИСДИ: От ЦИК не публикуват навреме на сайта си постъпващите при тях сигнали и жалби

Д-р Катя Михайлова
Снимка: Елена Донкова

"След като от ЦИК обявиха, че са получили два толкова съществени сигнала или жалби -  за купуване на гласове в Плевен и струпване на роми пред секции в столицата - защо не виждаме тези сигнали в публичния регистър". Това каза за БНР Катя Михайлова от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори /ГИСДИ/. Според Изборния кодекс ЦИК има задължение да публикува в публичния си регистър всички получени сигнали и жалби:

„Има задължение, до час след получаването им, да вземе решение по тях и да го публикува в своята интернет страница. На миналия тур говорителят на ЦИК каза, че са получили над 250 жалби и сигнали! От тях колко са публикувани?! Всъщност не са чак толкова много“.

За да имаме демократичен избор, трябва да имаме условия за прозрачност и публичност на изборния процес, категорична е Михайлова:

„Прозрачността се осъществява именно по този начин - получавам сигнал, публикувам го и давам възможност на хората сами да преценят колко съществено е това нарушение и колко не е съществено“.

Тя припомни, че прокуратурата е образувала след предходния тур 65 досъдебни производства за нарушения против политическите права на гражданите и за нарушения на изборния процес и призова ЦИК „да си свърши задълженията по Изборен кодекс - всеки сигнал и всяка жалба да бъде публикуван“.

„Наблюдавам избори от 2014 година и за първи път наблюдавам, в тези избори, решения на ЦИК, според които решения ЦИК позволява на прокуратурата да привлича като обвиняеми кандидати за кметове и общински съветници. Което означава, че на тези избори се явяват, в ролята им на кандидати, доста хора, на които вече е повдигнато някакво досъдебно производство…“.

По повод сигналите за сменени състави на секционните комисии в Благоевград, Сандански и Перник, тя каза:

„Възможно е причините за тези смени на членове на ОИК и СИК да е породена от, например, в последния момент някой да е хванал някакво предателство в собствените си редици и веднага да решава да смени съответния член. По време на избори политическите предателства са нещо често срещано. Все повече днешният ден започва да ми прилича на „Опълченците на Шипка“… изобщо не знаем в избирателните списъци колко са живите и колко са умрелите. Там, в "Опълченците на Шипка", има „ведно да се бият живи и умрели“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени