Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Албена Танева и проф. Росен Стоянов пред БНР

Изборите - промяна или политиканстване

| обновено на 03.11.19 в 23:19
3
Снимка: Ани Петрова

„Когато си пожелаваме промяна и търсим промяна през избори, можем ли да дефинираме кое е предложено като алтернатива, за да го изберем. Защото, за да се случи една промяна, тя трябва да е разпознаваема. Промяната не е просто различно име на човек или просто една политическа сила. За избори не се работи по политически инженеринг малко преди тях. Винаги трябва да има отдалече яснота. В различните градове имаме разнообразие от резултати на политическите сили, заслужава си да потърсим отговорите – как кметовете, които се явиха като кандидати, успяха да получат голяма подкрепа“. Това каза в изборното студио на програма „Хоризонт“ на БНР политологът доц. Албена Танева, преподавател в Софийския университет.

В коментар за изборите се включи и проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в Нов български университет:

„Избирателят в България оприличава всеки един избор на политиканстване. Това го показва ниската избирателна активност. Във всеки един избор прозира немощта на партиите да представят алтернатива. Българинът е прагматичен човек, добре знае кое е добро или лошо“.

Според доц. Танева би трябвало партиите да развиват капацитета на силите си за всички избори и „да се занимават с това, с което се занимават, по грамотен начин“: 

„Трябва да се спечели доверието с оглед на следващия период, защото колкото и добре нещо да се е получило в предишен период, не е достатъчно да се каже – понеже това беше добре, така и ще продължим. Това не е мобилизиращо послание от гледна точка на самата технология на кампанията. За да има по-висока избирателна активност, трябва да има по-откроени кандидатури... Липсваше мобилизиращо послание“.

По думите на проф. Стоянов „държането на партийните структури не е лесно, те са далеч от центъра и понякога се оказва, че определени персони много липсват“.

„При по-малко от 50% избирателна активност, при 23% недействителни бюлетини, при всички съмнения и обвинения за купен вот, при тоталното нежелание на голямата група млади хора да участват в този процес – радостта е за ден-два, след това всичко ще се стовари върху главите“, допълни проф. Росен Стоянов.

Пресконференцията на ДПС - ярка политическа декларация 

„Това е тежка политическа декларация, която не може да мине без последствия. Плюс изявлението на държавния глава, че иска да има среща заради проблемите с изборите, и отказът на министър-председателя за такава, нещата от утре ще изглеждат доста сериозни и политически поставени", отбеляза проф. Стоянов.

Доц. Танева се съгласи с неговата теза, че това е политическа декларация, и допълни, че тя или е анонс за преструктуриране, или е натиск за някакъв вид следващи решения: 

„Това е заявка за повече власт или е следващ етап на диалога?... ДПС е опитна партия, но никой не е пророк в собственото си село. Това е подготвено и обмислено партийно изявление, Карадайъ четеше изявлението. Има твърде ясно разпознаваема заявка за по-голяма власт... Имаше злобно отправяне на послание към ГЕРБ".

Интервюто с доц. Албена Танева и с проф. Росен Стоянов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени