Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цaцapoв иcкa пpoвepкa на cъдията, пycнaл в Pycия разследвания за шпионаж Maлинoв

| обновено на 04.11.19 в 17:50
Николай Малинов бе отличен от руския президент Владимир Путин с орден „Дружба“ на церемония днес в Кремъл.
Снимка: Кремъл

Прокуратурата поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери и евентуално да санкционира съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, защото разрешил на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия. 

Малинов е разследван по обвинение в шпионаж и е със забрана да напуска страната.

Според спецобвинението Малинов е събирал данни за две руски организации - "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания - свързани с генерал Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за 10 години. Със същата забрана е и руският олигарх Константин Малофеев.

Малинов е с парична гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната. 

На 21 октомври адвокатите на Николай Малинов поискали от съда отмяна на забраната му за пътуване в чужбина, за да може между 1 и 5 ноември да е в Русия, за да му бъде връчена правителствена награда. Съдия Миталов казва "да".

Но според главния прокурор той е направил това в нарушение на закона, защото по искането на Малинов първо е трябвало да се произнесе наблюдаващият прокурор, и ако има отказ, то да бъде отнесено до съда.

Засега няма реакция от Съдебния инспекторат.

Николай Малинов е един от 12-те чуждестранни граждани, които днес руският президент Владимир Путин награди с орден "Дружба" на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство, предаде ТАСС. Орденът се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите. 

В реч по време на церемонията в Москва Малинов заяви, че преди 16 години русофили били едва 8 процента от Българите, а сега те били 82 на сто. Малинов припомни за ареста му:

"Разбира се, каквито и сили да се борят срещу нас, мога да ви уверя и от мое име, и от името на своите съратници, че няма да се отклоним от пътя си и че винаги и в България, а уверен съм и в Русия, ще се намерят хора, които ще си дадат душата за приятеля си, както е било през последните 1500 години".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени