Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните за търговия с гласове в Горна Оряховица са на свобода

Снимка: БГНЕС

Районният съд в Горна Оряховица не уважи искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на тримата обвиняеми за купуване на гласове на първия тур на местните избори в общината.

Тримата мъже бяха арестувани на 1 ноември след журналистическо разследване за изборна търговия в полза на депутата Явор Божанков, кандидат на БСП за кмет на община Горна Оряховица.

И тримата обвиняеми - Тодор Тодоров на 38 години от село Първомайци, 65-годишният Мустафа Мустафов от село Петко Каравелово и 56-годишният Абдула Мюмюнов не се признаха за виновни в организирането на купуване на гласове и заявиха, че не познават кандидата за кмет, нито са имали договорка да купуват гласове за него.

И тримата са с основно образование. Двама от тях са осъждани за различни престъпления.

В съдебната зала Мустафа Мустафов заяви, че е мошеник и измамник и се е включил в схемата, за да извърши поредната си измама, но не и да прави изборна търговия.

Съдът пусна под парична гаранция от 800 лева Тодоров. Определи за Мустафов парична гаранция от 1500 лева, а Мюмюнов, който направи диабетична криза в съда и не дочака да чуе съдебното определение, беше пуснат срещу подписка.

Определенията подлежат на обжалване пред Окръжния съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!