Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Изборите объркаха програмата на учениците, извежда в заглавие СЕГА. "Ще учат или няма да учат?", питаха се около изборите объркани родители. Новата, по-либерална разпоредба на МОН за деня след местните избори хвана неподготвени училищата и обърка плановете и учебните програми на доста школа в страната, а и на немалко учители и родители. Доста от тях се оплакваха ту заради това, че децата им няма да учат, а трябва да бъдат в училище, ту че в крайна сметка е взето решение да имат учебни занятия. Допълнително напрежение внесе и преценката на някои учебни заведения да не учат в деня след първия тур на изборите, но пък да проведат редовни часове в деня след втория тур.

Нови върби заменят старите дървета пред "Св. Седмочисленици", четем също в СЕГА. Двете емблематични върби пред църквата "Св. Седмочисленици" в София ще бъдат подменени с нови. Вчера едното дърво се прекърши от силния вятър, а оглед на дънера показа, че е в напреднал стадий на изгниване. Предстои оглед и на другата стара върба в градинката. Двете дървета от няколко дни са оградени с лента и обозначени като опасни. Въпреки това новината, че работници разчистват останките от старото дърво, веднага привлече протестиращи, които отказваха да повярват, че то е паднало само, и се наложи намеса на полицията. На мястото на двете върби ще бъдат засадени нови дървета от същия вид, като от "Зелена система" обещават те да са с "максимално големи размери", според "Медиапул". Подмяната на старите дървета в София често е неуспешна, като на места младите фиданки целенасочено се съсипват, за да се прави място за строежи, паркиране и пр.

Държавата планира отново промени в пенсионната система, информира МОНИТОР. Възрастта за пенсиониране да се повишава в бъдеще, да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от Държавното обществено осигуряване, да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране, както и да се обсъдят възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система. Предложенията са залегнали в отчета за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).

Ако се пенсионирате тази година възрастта за пенсия е 61,4 години за жените и 64,2 години за мъжете. За нежния пол ще са необходими 35.8 години трудов стаж, докато за мъжете – 38.8 години. През 2020 г. възрастта за жените ще е 61.6, а при мъжете – 64.4 години, докато стажът се очаква да расте с по 2 месеца/годишно. С ръст от 2 месеца годишно при жените и 1 месец за мъжете, през 2029 г. възрастта за пенсия ще е 65 години за мъжете при необходим стаж от 40 г. и 63 години за жените при 37 години стаж.

1300 българи вече имат право на руска пенсия, пише ТРУД, като цитира БНР. Повече от 1300 български граждани получават право на руска пенсия с одобрените от президента Владимир Путин промени в Договора за социално осигуряване между Русия и България.Подписаният от президента Путин федерален закон предвижда ратификация на протокола за промени в сключения през февруари 2009г. двустранен договор за социално осигуряване. Самият протокол беше подписан през март тази година в София. Документът отчита настъпилите през последните 10 години промени в пенсионните законодателства на двете държави.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени