Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо фондация "Пловдив 2019" пусна отворена покана за 3 млн. лева

Емил Миразчиев
Снимка: Ирина Недева

Защо фондация "Пловдив 2019" пусна отворена покана на стойност 3 милиона лева? Това попитаха над 20 артисти и организации в писмо-протест за начина на финансиране на последните проекти на фондацията. Пред БНР един от подписалите писмото, Емил Миразчиев от сдружение "Изкуство днес", обясни:

"Пловдив вече е минал през подобна идея и не знам защо се получава този рецидив. Преди повече от три години в Община Пловдив също направиха една отворена покана за културния календар с 50% съфинансиране. Тогава съпротивата от неправителствения сектор беше голяма и с преговори успяхме да го променим - 30% за големи проекти и 10% за малки проекти. Тази Европейска столица на културата, както дойде от нас творците, и това беше забелязано от комисията и Пловдив спечели тази номинация, би трябвало тази награда да отиде пак към нас - творците. Да има едно надграждане - качествените проекти да задържат нивото си. Говорим за устойчивост в културата и качеството, а не във финансите, както се обръща обратно с тази отворена покана".  

По думите му е необяснимо, защо нещо, което е било коригирано, сега се връща и то с много по-завишени изисквания - 60% съфинансиране.

Според Миразчиев Министерството на културата има разбиране за дефицита на финансов ресурс, който културните организации могат да привлекат.

Цялото интервю на Силвия Великова с Емил Миразчиев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна