Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови технологии следят уязвими хора в домашна среда

БЧК ще прилага норвежки модел за дистанционна грижа за възрастните

Няколко центъра в Северозапада ще получават данни за здравния статус

БЧК ще прилага норвежки модел за дистанционна грижа за възрастни и хронично болни хора.
Снимка: Добромир Видев

Иновативни решения в грижите за възрастните хора обсъждат днес в централата на Българския червен кръст. Сред тях са възможности за дистанционно наблюдение на различни хронични заболявания и трайни увреждания. Това ще подобри достъпа на уязвими и самотни хора с хронични заболявания и трайни увреждания до професионални здравно-социални грижи, включително и на живеещите в отдалечени и малки населени райони.

Здравно проследяване в домовете

„В България имаме изкривяване в посока на болничното лечение, а реалността изисква да бъдем малко по-гъвкави, да насочим своите усилия хората да останат по-дълго в своите домове, където да получават адекватна здравна и социална услуга“, коментира заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

Тя е ръководител на проект, който се осъществява с помощна на две министерства – здравното и социалното, както и с помощта на Норвежката асоциация на местните регионални власти. Проектът стъпва върху дългогодишния опит на БЧК в предоставянето на домашни грижи на възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания в домашна среда. 

SOS бутон известява за спешни ситуации

Според Тодоровска новите технологии позволяват повече хора да бъдат наблюдавани в домашна среда. „Да им се прави дистанционно ЕКГ, да се мери кръвното им налягане, да се мониторира сърдечната честота и съня. Да може да се помогне при различни спешни ситуации. Да кажем, възрастен човек, който живее сам, пада и това падане води до счупване или е в резултат на инфаркт или инсулт. Да има възможност системата да алармира в кол центъра, който ние ще създадем, и да помогне този човек бързо за получи адекватна подкрепа и грижа от съответните места.“

Всичко това се случва с различни умни устройства, чиито датчици и сензори отчитат различни състояния в здравен аспект. При нужда от помощ възрастният човек ще може да извести чрез SOS бутон. До края на проекта ще бъдат обхванати 750 души, от които 500 ще разполагат със смарт устройства.

Какви хора ще работят в кол центъра?

„Основно залагаме на хора, които са медицински кадри. В колцентъра ще бъдат подготвени медицински сестри или парамедици да работят със системата. Защото те трябва да знаят много добре, ще бъдат обучени в алгоритмите на провеждане на различните действия – при падане, аларма за лошо качество на съня, за това дали пациентът си е взел навреме лекарствата – ще има и аларма за подсещане за редовен прием на медикаменти.“

Тези механизми вече са реализирани в Норвегия. Ние, тук в България, ще приложим нашия опит, защото не е възможно да се копира директно една система от държава като Норвегия. Новата услуга ще надгради дейностите на центровете "Домашни грижи", функциониращи в област Враца. Досегашните функциониращи са във Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол.  В рамките на проекта ще бъдат създадени 3 нови центъра - в общините Видин, Белоградчик и Монтана.

В рамките на проекта ще бъдат сформирани екипи от доброволци, които да подкрепят дейностите на центровете за домашни грижи и услугите за телеасистенция.

Цяло интервю слушайте в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!