Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Димитров: Нужна е не политика в здравеопазването, а здравна политика

Снимка: БГНЕС
400 милиона лева повече за здравеопазване догодина няма да доведат до промяна в качеството на лечението. Мнението е на Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум". 

"Тези 400 милиона според моето скромно мнение няма да стигнат въобще до пациента, няма да се отразят по никакъв начин на качеството на лечение на българските пациенти", коментира Димитров в предаването "Хоризонт до обед".

Основен проблем за Иван Димитров е липсата на политическа воля за промяна на здравната система. "Непрекъснато се обяснява как се увеличават парите, средствата за здравеопазване, но в същото време няма реална реформа", посочи той.

Трябва да се прави не политика в здравеопазването, а здравна политика, подчерта Димитров.

"Там трябва да фигурира не най-евтиното лечение, най-евтиното лекарство, най-евтината терапия, а трябва на първо място да е добрата медицинска практика. За съжаление в България това не е така. Моделът е точно обратен - всичко е най-евтино, без значение това дали ще подейства наистина качествено на лечението на българските граждани."

Българският пациентски форум настоява да се прилага моделът превенция и профилактика повече от 20 години, припомни Димитров.

"Това е наистина най-доброто нещо - да профилактираш пациентите, така че да не стигат до тежки стадии, където ще е необходимо да бъдат отделени от средата си и ще е необходимо да се вкарват повече средства, за да бъде овладяно тяхното здраве и живот. Това го говорим много отдавна, казваме го пред много парламентарни групи, много парламенти, които досега се смениха. Истината е, пак казвам, че липсва воля."

Лечението на българските граждани стана по-скъпо, защото животът на много тежко хронично болни пациенти, тяхната преживяемост стана по-дълга, обясни още Иван Димитров. 

Няма нищо по-страшно от това българският гражданин да има недоверие към здравната система, посочи още Иван Димитров. "Това руши дори връзки, които са градени с години, връзки между пациент и лекар", допълни той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени