Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 3 години над 120 деца са преминали през "Картинг училището за шампиони"

Снимка: Lap.bg

За 3 години над 120 деца са преминали обучение през единственото у нас "Картинг училището за шампиони". Проектът се реализира в един от най-големите търговски центрове в столицата , където бъдещите спортисти се обучават в любов към картинга.  Подробностите за училището ще чуете от неговия основател Йордан Върбицалиев, който е бивш президент на Българската федерация по картинг.

„Имаме специално място за обучение – зала с мултимедия . Нареждат се конуси по пистата, като се обяснява траекторията. Абсолютно задължително е при нас децата да имат домашно и ако някой дойде без домашно, той не кара, а гледа отстрани. За мен това е много възпитателно. Тази година в първият курс имаше 14 деца. Сега започна втория курс с 9 записани деца. В програмата сме включили устройство на картинга. Изучават се част от състезателните правила – екипировка, флагове. Изобщо участ всичко, което е необходими за да може ако детето реши да се състезава да бъде абсолютно готово, дори да се състезава зад граница“


За да се доближат и да опитат от инстинктите атмосфера на състезанията по картинг преди броени дни собствениците на училището промениха конфигурацията на пистата.

„Постарахме се да я променим напълно. От първи до 7 завой всичко е ново – градусите на завоите, дължината на правите между тях. Пистата вече не е с 16, а с 18 завоя. Не е 630, а е 646 метра. Така по съвсем друг начин се преминава траекторията. Направихме така, че холата да имат много места за изпреварване.


Бившият председател на Българската федерация по картинг Йордан Върбицалиев и неговия син Николай са основния двигател и организатор на едно от най-големите и атрактивни състезания в този спорт – 12-ет часа на България. От следващата година форматът на тази проява вече ще е 24 часов.

„Състезанието вече е част от международна верига от 6 старта – Франция, Белгия , Мароко. Нашето ще се проведе на 13 юни на пистата край Хасково. До сега бяха 12 часови състезания, но догодина формата вече ще е 24 часов. За него бяха обявени 40 места, 40 отбора. Местата бяха запълнени само за 22 дни и вече няма свободни места. Правим опити да увеличим бройката, но трябва да проведем тестове за да видим дали пистата ще може да издържи на натоварването“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна