Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чилийският президент заяви, че няма да подаде оставка

Себастиан Пинера
Снимка: БТА

Чилийският президент Себастиан Пинера заяви днес, че няма да подаде оставка въпреки белязаните от насилие протести срещу управлението му, обхванали страната от две седмици, предаде Франс прес.

Попитан в интервю за Би Би Си дали смята, че трябва да се съобрази с призивите да се оттегли, президентът консерватор отговори "не". В същото време Пинера призна, че отчасти е отговорен за проблемите, които са се трупали в продължение на 30 години.

"Проблемите се трупаха през последните 30 години. Отчасти съм отговорен за тях и поемам тази отговорност, но не съм единственият отговорен", подчерта чилийският президент.

Пинера засегна и темата за множеството оплаквания от прекомерна употреба на сила от правоохранителните органи. "Мога да гарантирам, че ако е имало такива случаи, ще последва разследване и даване под съд на отговорните", каза той и обеща подобни действия да не останат ненаказани.

Протестното движение в Чили навлезе днес в третата си седмица въпреки обявяването на множество социални мерки. То започна от недоволство срещу поскъпването на цените на билетите за метрото, но бързо прерасна в по-широко движение, отправило редица искания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна