Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП: Не се предвижда повишаване на пенсионната възраст извън законодателно регламентираната

Снимка: БГНЕС

Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия извън регламентираните в законодателството мерки, които са в сила от 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) във връзка с медийните публикации, свързани с публикувания за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (за периода 2012 - 2030 г.).

Предложеният за обществени консултации проект на отчет включва предприетите комплексни действия, мерки, принципни виждания за преодоляване на демографските предизвикателства и адаптиране на секторните политики към демографските промени. В проекта на документа не се предлагат нови мерки за "повишаване на пенсионната възраст и стаж", "ограничаване на ранното пенсиониране “или "въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система".

През 2015 г. Народното събрание одобри промени в Кодекса за социално осигуряване с цел финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите. Сред предприетите тогава мерки беше предвидено и плавното повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 година. Тези разпоредби са в сила от 1-ви януари 2016 г. и продължават да се изпълняват според регламентирания в законодателството график ежегодно.

Предложеният за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.) не съдържа нови мерки и предложения за допълнително нарастване на пенсионната възраст и стаж, извън предвиденото в приетото през 2015 г. законодателство, съобщиха още от МТСП. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!