Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Симеонов, БТПП:

Бизнесът ни е оптимистично настроен за 2020-а

БТПП представя икономическо проучване на бизнес климата за 2020 г.

| обновено на 06.11.19 в 16:01
Председателят на БТПП Цветан Симеонов
Снимка: Кирчо Стоичков, архив

Българският бизнес е с оптимистични очаквания за 2020 г. на фона на предпазливите прогнози за глобалната икономика. Това показват резултатите от проучване на Търговско-промишлената палата, проведено през септември. Анкетата е част от мащабно европейско изследване на бизнес климата в Европа, сред повече от 53 000 компании в 28 европейски държави.

Повлияни от позитивните сигнали на американската икономика, представители на бизнеса в България очакват подобряване на бизнес средата през следващата година. Близо 63% от анкетираните представители на компаниите в страната са оптимисти за очакванията за условията за правене на бизнес. Ръстът на позитивните нагласи е с 10% по-висок в сравнение с миналата година.

Расте и делът на оптимистичните очаквания в областта на инвестициите и заетостта за разлика от Европа, където преценките са много по-въздържани.

Обяснението според председателя на Палатата Цветан Симеонов: "В търсенето на международните пазари - за българския бизнес не е толкова затруднено, колкото за чуждестранния. Вътрешното търсене също е по-малко заплашително, отколкото е било миналата година, тоест българските фирми се чувстват добре на вътрешния пазар".

„2019 г. беше добра за макроикономическите показатели на България, но не беше добра за прогрес в направленията, които се очакват от бизнеса, за да бъдат подобрени позициите на страната. Това са липсата на електронно правителство, липсата въобще на сериозни стъпки за неговото реализиране, свързаната с това корупция и застой във върховенството за закона“. Това подчерта в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Цветан Симеонов.

По думите му българският бизнес е оптимистично настроен за средата през 2020 г.:

Според Цветан Симеонов не е редно да се увеличават с 10% заплатите на всички в публичния сектор, а това трябва да става след проверка на качеството на работа. Това е ясен сигнал, че въобще няма намерение да се въвежда електронно правителство, предположи той. Другият негативен ефект според него е, че това ще продължи да изтегля работна сила от частния сектор:

„Не във всички сектори могат да си позволят 10% увеличение. Средно и четирите членки на Асоциацията на българските работодатели оценяват, че е възможно през следващата година двуцифрено, близо до 10-те процента, увеличение на заплатите в частния сектор, но това става под натиск“.

Симеонов подчерта още, че няма добро движение в процедурите по внос на работници. Според него много мудно вървят нещата в тази посока. БТПП ще иска ускоряване на тази процедура и ще даде своите препоръки за това.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени