Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Антонова: Все по-малко деца биват изоставяни

Снимка: Архив

„Основното постижение, отвъд закриването на старите институции и построяването на новите малки домове от семеен тип, е това, че с децата се работи за установяване на т.нар. връзка на привързаност, която е основополагаща за развитието на детето и преодоляването на негативите от неглижирането, от изоставянето, от травмите, които децата преживяват“. Това заяви пред БНР Радостина Антонова от ноу-хау център за алтернативни грижи за деца към НБУ.  

„Друг успех, постигнат през тези години от организациите на терен, е това, че започва постепенното спиране на входа, т.е. все по-малко деца биват изоставяни. Прави се всичко възможно да се инвестира в семействата на новородените и на децата, които по-късно биват изоставяни, в това те да могат да задържат децата при себе си“, добави тя в предаването "Преди всички". 

По проект на центъра „Да осъществим невъзможните мечти“ ментори помагат на децата между 14 и 18 години да се подготвят за напускането на центровете за настаняване от семеен тип. По думите ѝ голяма част от децата имат родители, които обаче не са много функционални:

„През мечтата на детето – какво иска да стане и какво да направи от себе си, започнахме да работим и със семействата на тези деца. Понякога те се опитват да ги вкарат в едни роли, които са познати на семейството и не вярват, че те могат да постигнат нещо повече от това“.

Днес над 250 представители на университети, институции и неправителствени организации от Европа, Австралия, Централна Азия и САЩ, представители на ЕК и МТСП ще се включат в международната конференция на тема „Деинституционализацията за грижата за деца“. 

Какво е постигнал проектът до момента, чуйте в интервюто с Радостина Антонова в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени