Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийска премиера

Режисьорките Мина Милева и Весела Казакова представят „Котка в стената” на Киномания

Покрай котката лентата поставя редица въпроси и проблеми от съвремието ни
Филмът ''Котка в стената'' ще има своята софийска премиера по най-добрия начин – като акцент от Киномания, казва Весела Казакова, която заедно с Мина Милева са режисьори на лентата.

Прожекцията е насрочена за 27 ноември от 20:30 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

Само преди броени дни във Варшава филмът взе престижната Награда на Международната асоциация на кинокритиците (ФИПРЕССИ). Сред отличията до момента е и това за дебют на фестивала „Златна роза” във Варна, преди това заглавието би в конкурсните програми на фестивалите в Локарно и Сараево. “Скрийн Интернешънъл” постави филма на челно Весела Казакова и Мина Милева дават интервю в Локарно (Швейцария)място от всички филми от световните летни фестивали, а немското списание “Максимум синема” го класира на четвърто място в своята селекция от 11-те най-добри филми от Локарно тази година.

След като ние с Мина Милева сме правили този филм, може да се предполага, че той е провокативен – отбеляза Весела Казакова. - В Англия казват, че е доста автентичен и различен от всичко, видяно в игралните филми.

Сюжетът разказва за българско семейство във Великобритания, което влиза в остър конфликт с живеещите на социални помощи свои съседи заради изоставена котка. Докато спорът се разгаря, зрителите виждат непозната, разяждана от противоречия Великобритания. Семейната комедийна драма умело съчетава политическата тема за Брекзит с емигрантския живот на българите в Лондон.

В ролите ще видим Ирина Атанасова (Ирина), Ангел Генов (Владимир), 5-годишния Орлин Асенов (Жожо), както и английски изпълнители - Гилда Уо, Чинуи Ей Нуоколо, Джон-джо Инкпен, Кадиша Гий Камара.

Филмът е копродукция между България, Великобритания и Франция. След премиерата на Киномания ще бъде прожектиран и в киномрежата на страната.

Чуйте още в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени