Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени и предчувствия за Европа 30 години след падането на Берлинската стена

Биргит Касовиц: Наследството на Улоф Палме е важно за цялото човечество

Биргит Касовиц през 2015г. с тогава външния министър Франк-Валтер Щайнмайер (днес президент на ФРГ)
Снимка: (c) Birgit Kassovic, личен архив

Защо е нужна политическата психология и как психологията може да отключи разбирането за сложните политически процеси в Европа и света? 

Това е история на една среща - между Юга и Севера, Изтока и Запада, в която се преплитат голямата политическа история и малкият човешки разказ.

Биргит Касовиц определя себе си като "шведска германка", тя е ангажирана с наградата за мир на името на Улоф Палме - шведският министър-председател, убит в средата на 80-те години.
Името на Касовиц се свързва и с разширяването на Обществото на германските психолози и политически психолози, създадено след края на Втората световна война от нейния вуйчо - д-р Валтер Якобсен, който през 30-те години на ХХ век напуска нацистка Германия и бяга в Швеция.

В продължение на години Биргит Касовиц е председателка на борда на Обществото на приятелите на Улоф Палме. 

Наследството на Улоф Палме

Шведският политик Улоф Палме има ключова роля в международната политика от 60-те години насам заради твърдата му позиция за неутралитет спрямо великите сили. Палме често критикува външната политика едновременно на САЩ и на Съветския съюз, както и на авторитарни  режими като тези на Франко, Салазар и Хусак в Чехословакия.

Улоф Палме казва, че обществото става по-силно, когато са по-силни неговите членове, а това се получава само ако споделяме доброто един с друг. Какво е наследството на Улоф Палме днес според Биргит Касовиц. "Важно е наследството на Улоф Палме за цялото човечество. Това е, което е той и за мен", споделя Касовиц за предаването "Хоризонт до обед".

Наградата Улоф Палме за мир се случва в свят, който става все по-враждебен и пълен с още по-нови войни - информационни, локални, търговски. Лесно ли е да се намерят хора и организации с истинско призвание за мир?

"Не точно. Хората, които могат да получат наградата, трябва да идват от този регион, но те работят по целия свят, така че периметърът на каузите и териториите не е ограничен. Например работят за училищата в Афганистан, или лекари, които безвъзмездно работят в Латинска Америка, без да получават никакви пари - например сегашният ни финансов министър е носител на тази награда. Защото ние сме единствената награда за мир на името на Палме извън Швеция - има "Палме център" и "Палме фонд", които дават награда и отбелязват рождения ден на Улоф Палме, а ние винаги го правим в деня на неговата смърт", разказва Биргит Касовиц.

Големите политици винаги се сблъскват с омраза

Убийството на шведския политик Улоф Палме остава неразгадано докрай. Днес знаем ли повече за смъртта му и за неговия убиец?

"Все още всичко е спекулации и до днес не е ясно. Лично аз мисля, че го уби омразата, омраза спрямо неговите действия, омразата на всички, които не искаха да видят истинска реализация на мира и на социализма, който тогава идваше от Швеция и можеше да стане по-разбираем и за света. Големите политици, наистина мащабно мислещите и действащите политици, винаги се сблъскват с омраза."

Мисията на политическата психология

Какво представлява политическата психологи, една дисциплина, която д-р Валтер Якобсен иска да развива в Германия след Втората светолвна война? "Политическата психология се базира върху връзката между властта и доминацията от една страна с нашата субективност, от друга. Тоест изследва връзката между властта с нашите чувства, идеи, вярвания и поведението в политиката и обществото. Така, през психологически ключ, могат да бъдат изследвани отношенията между съседи, групи от хора, малцинства, но също така и между колеги, подчинени и началници. Политическата психология може да даде отговор и на въпроси като защо нарастват ксенофобията, национализмът, омразата и предразсъдъците, кои емоции и модели на поведение се подсилват от управлението чрез диктатура, какво мотивира хората към кураж и смелост и какво - към приспособяване, как междукултурните конфликти да бъдат разбрани и разрешени", отбелязва Биргит Касовиц.

Касовиц е съосновател и член на Обществото на името на д-р Валтер Якобсен за политическа психология и политическо образование. Якобсен създава Обществото на германските психолози през 1946 година, след Втората Световна война. "Това е обществото на всички психолози в Германия. В началото са само  21 основатели, а днес членовете са близо 12 хиляди".

Якобсен и съпротивата срещу Хитлер

Интригуваща е ролята на доктора по психология Валтер Якобсен в съпротивата срещу Хитлер и нацисткия режим.

"Чичо ми емигрира в Швеция заради своите възгледи, той не е могъл да живее, да мисли, да говори в условията на разрастващия се нацизъм през 30-те години на ХХ век. Заминава за Стокхолм където основава частния Институт за практическа психология, който подпомага избора на професионално развитие например. А за либералната съпротива срещу Хитлер - навремето никой не знаеше за това. Едва по-късно разбрахме какво са правили хора като него срещу нацизма", допълва Биргит Касовиц.

Чудо ли е падането на Стената

Помириха ли се Изтокът и Западът след падането на Берлинската стена и края на Студената война? Биргит Касовиц възкликва, че това за нея е било "истинското чудо".
"За мен беше щастие, което не можеше да е истина. Не можех да повярвам на очите си. Никога не бяхме мислели, че стената ще падне и хората ще се съберат. Имаше и много разделени семейства и родове. Никой не можеше да предположи това щастие и тази радост. Такава еуфория никога не бях виждала преди. И границата, която някога беше мъртва зона, зона на смъртта, днес е просто един зелен пояс - зелен колан, който преминава през тялото на обединения град. Дървета, животни, човешки същества просто и свободно преминават през това, някога озъбено пространство на бетон и бодлива тел, и то без страх, че може да бъдат застреляни."
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени