Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иво Христов: Борисов си връща ГЕРБ за сметка на „цветановите“ кадри

БСП не може да залага на „безполови“ кандидати в политическа битка, каза той

Проф. Иво Христов
Снимка: БГНЕС

„Това, което прави Бойко Борисов, е, че през местните избори си връща обратно партията за сметка на „цветановите“ кадри. Това се случи в Банско, Благоевград“. Това заяви пред БНР проф. Иво Христов, социолог и депутат от БСП. Според него, ако управляващите са искали да запазят тези региони, няма сила, която да ги спре.

„Въпросните региони бяха дадени курбан предварително. Това бяха т.нар. „цветанови“ райони и се търсеше това, което в дипломацията се нарича "казус бели" (повод за война), за да бъде разчистено местното процветанско ръководство“, обясни той в интервю за предаването „12+3“ и подчерта:

„ГЕРБ запазва най-важните ресурсни точки, а отдава на периферията слабо развитите региони с всичките им проблеми“.

Според него Борисов е бил на косъм да изпусне партия ГЕРБ, но това не се е случило:

„Като еднолична авторитарна партия, каквато е ГЕРБ, рано или късно идва краят на този тип управление. ГЕРБ беше абсолютно закономерен резултат на българския преход, на концентрацията на икономическите и политически шансове в едно привилегировано малцинство, т.нар. олигархичен режим. Българската олигархия за последните 20 години направи всичко необходимо за това т.нар. демократични избори да се превърнат във фарс и които само да възпроизвеждат статуквото. Такъв тип режими не се свалят с избори“.

Според проф. Христов обаче все пак Борисов има основание за тревоги:

„На десетата година от управлението, очевидно е, че всяка власт се рони – това важи в пълен смисъл и за ГЕРБ. Този процес на ерозия върви и той, според мен, е необратим“.

Социологът подчерта, че не знаем резултатите от изминалите избори, а само базови неща. Не знаем колко е избирателният корпус в тази страна, добави той и посочи:

„Ако се вярва на официалната статистика, той е 6,9 млн. Кой вярва на това? Това означава, че барабар с кучетата всички са гласоподаватели. Ние нямаме толкова хора в страната. Само от тези еквилибристики вие може да изкарате един ресурс от между 100 и 500 хил. души, които могат да ви „спечелят“ всеки избор. С такъв тип технологични машинации може само да отлагате края, но не можете да го предотвратите“.

По думите на проф. Иво Христов БСП е показала прилични резултати на изминалите избори. Той подчерта, че хората, допринесли за най-слабото представяне на левицата на изборите през 2015 г., сега са най-гласовити:

„Хубаво е да се мълчи, когато си част от проблема, а не си част от неговото решение“.

За резултатите в София и подкрепената от БСП кандидатура на Мая Манолова проф. Христов коментира:

„Ясно е, че този експеримент е успешен ситуативно. Манолова беше конкретно средство за конкретната задача. От друга страна обаче социалистическата партия не може да залага на „безполови“ кандидати. Като си в политическа битка, ти представляваш политически интереси на конкретна политическа сила. Тази мимикрия с независимите кандидати трябва в един момент да спре“.

Социологът смята, че при този резултат на местните избори не е реалистично да се поставя въпросът за предсрочни парламентарни избори. Той изказа мнение обаче, че съдбата на българския властови режим ще бъде решена отвън.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!