Eмисия новини
от 21.00 часа

Офертите за модернизация на Сухопътни войски трябва да са оценени до февруари

Генерал-майор Михаил Попов
Снимка: БГНЕС

До средата на февруари трябва да има оценени оферти по проекта за модернизация на Сухопътните войски. Това каза командващият войските генерал- майор Михаил Попов:  

"Тази година съм умерен оптимист по отношение на проекта. Вече изпратихме исканията за оферти. Очакваме до 16-и декември те да бъдат при нас. Веднага след това започваме обработката и оценката. Оптимистичната ми прогноза е, че до средата на февруари, може би, офертите ще бъдат оценени и ще преминем към втори етап".

Към момента Министерството на отбраната очаква предложения от 4 компании по проекта, чиято цена трябва да е 1,2 млрд. лева (без ДДС). В бюджета за догодина има заложени плащания по проекта. 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава предвижда проектът. 

От МО казаха наскоро, че е съставена схема, която да намали от 12 на 9 години плащането, ако се стигне до сделка.

4 са поканените компании. Германска, финландска, френска и швейцарска. На втория етап ще бъде поискано да представят поне основната машина и някои от системите, които да бъдат тествани дали покриват декларираните качества, каза генерал-майор Михаил Попов. Извършеният ремонт на танковете в "Терем" е много добър, каза той. 

За догодина са предвидени ремонти на танкове и автомобили. 

България да купи два кораба от Нидерландия за военноморските ни сили за близо 4 милиона лева без ДДС, предложи правителството на днешното си заседание.

Министърът на отбраната ще преговаря за условията като сделката трябва да бъде одобрена от парламента.  

Междувременно продължава конкурсът на стойност близо 1 милиард лева за нови кораби. 

Военното министерство очаква подобрени варианти на подадените оферти от българска, германска и италианска компания. 

Още от