Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата публична библиотека у нас навърши 91 години

Сърцето на Столична библиотека са хората, които работят за нея

Столична библиотека посреща над 600 000 посетители на година

13
Снимка: Столична библиотека

Съхраняваните днес в Столична библиотека книги са над 1 200 000 тома, от които 250 000 са на чужд език.
600 000 са посетителите годишно в Столичната библиотека, а над 480 000 книги се заемат от читателите всяка година.

На 24 октомври Столична библиотека навърши 91 години. В този ден Библиотеката посрещна 57-хилядния си читател, а само в този ден над 800 души станаха нови читатели на Столична библиотеката и получиха своите годишни читателски карти.

На 24 октомври 1928 година кметът на София, ген. Владимир Вазов, с разпоредба съобщава за създаването на общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив, а фактическото откриване на библиотеката става през лятото на 1929 г. на площад „Славейков“ № 9 в малък тъмен салон от около 70 квадратни метра, в който на първо време трябва да се помещават библиотеката и читалнята с 18 места. 

Първият директор на Столичната библиотека е Коста Вълев, уредник на Общинската библиотека и музей.

От 1995 г. библиотеката е юридически самостоятелна организация на Столична община.

Освен централата на площад "Славейков" Столичната библиотека има три филиала: „Сердика“, „Люлин“ и „Студентски град“. В централната сграда на библиотеката се помещават Детски център, Американски център, Корейски кът и Руски център.

В Столичната библиотека се съхранява най-богатият архив за историята и развитието на София, а в сектор „Изкуство“ могат да се видят над 300 оригинални картини и графики на български майстори, както и стари винилови плочи.

За всичко, което може да се види, чуе, прочете и преживее в Столичната библиотека, разказва директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова.

В електронния си каталог Столична библиотека има 300 000 тома книги, има три дигитални платформи на Столична библиотека, информационен и обучителен център с безплатни курсове по компютърна грамотност.

Сърцето на Столична библиотека са хората, които работят за нея – екипът е 130 души, от които библиотекарите са 90.

Рожденият ден на Столичната библиотека отмина, но интересното в емблематичната сграда на площад "Славейков" продължава през цялата година, а в съботните сутрини има специални любознателни дейности за най-малките и за техните родители, а в Детския център към Столична библиотека малчуганите вече си имат и специална интерактивна стая.

За артателиетата, където децата рисуват, и за срещите с писатели всяка събота, работилницата за анимация и за виртуалното студио в Детския център разказва Юлия Цинзова:


Снимките в галерията са предоставени от Столична библиотека
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени